Hlavní obsah

Češi by si měli na důchod naspořit alespoň milión, tvrdí finanční experti

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si myslí, že v důchodu dokáží vyžít s naspořenými 800 tisíci korunami. Odborníci však doporučují alespoň milión korun. Představy lidí tak neodpovídají ani doporučení finančních expertů, ani realitě. Hodnota celkového majetku jednoho občana sice představuje zhruba milión korun, vklady a hotovost však tvoří jen pětinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu SC pro Českou bankovní asociaci (ČBA), během něhož byla oslovena tisícovka Čechů, si lidé představují, že jim v případě výpadku příjmu budou stačit úspory ve výši zhruba 60 tisíc korun. A v důchodu prý bez problémů přežijí s naspořenými 800 tisíci korunami.

Představy o dostatečné částce na penzi se podstatně různí napříč jednotlivými věkovými skupinami. Zatímco mladým lidem do 30 let, kteří si o důchodu zatím mohou nechat jen zdát, by v penzi mohly stačit úspory ve výši zhruba 788 tisíc korun, lidé v produktivním věku (30-44 let) už budou potřebovat alespoň 940 tisíc korun.

Padesátníci, kterým už důchod pomalu klepe na dveře, podle svých představ vystačí s úsporami kolem 850 tisíc korun, ovšem lidé v důchodovém věku (60-70 let) se spokojí s naspořenými zhruba 620 tisíci korunami.

Češi úspory často zaměňují s šetřením si na něco
Helena Brychová, Česká bankovní asociace

Odborníci však varují - jsou to částky velmi nízké. Úspory na důchod by měly odpovídat nejen představám, ale také očekávaným potřebám v době seniorského věku. Při průměrném měsíčním příjmu, který se v České republice pohybuje kolem 27 tisíc korun hrubého, by tak Češi na důchod měli mít ušetřen alespoň milión korun.

Odborníkům dávají za pravdu jen vysokoškolsky vzdělaní lidé, muži a lidé žijící v Praze. Podle jejich názoru je na penzi třeba naspořit víc jak experty doporučovaný milión korun.

S krátkodobou rezervou lidé dlouho „nepřežijí”

Ve skutečnosti ale Češi nemají naspořeno zdaleka tolik, kolik si představují. Například nemají našetřenu ani potřebnou krátkodobou finanční rezervu pro případ výpadku příjmů - podle odborníků by ji lidé měli udržovat ve výši alespoň šesti průměrných měsíčních platů. Průzkum ukázal, že ji má k dispozici jen sedm z deseti domácností, v případě důchodců pak zhruba tři čtvrtiny.

Ovšem ti, co nějakou rezervu mají, by s ní dokázali vyžít jen pár měsíců - například více než pětina lidí zhruba měsíc a další pětina pak dva až tři měsíce. Pouze každý sedmý člověk by s krátkodobými úsporami „přežil” deset až dvanáct měsíců.

„Z mezinárodních průzkumů vyplývá, že Češi jsou poměrně spořivým národem. Problém je, že úspory často zaměňují s šetřením si na něco, a nutnost vytvářet si krátkodobé finanční rezervy a spořit na důchod podceňují,“ upozornila Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání ČBA.

V průměru v hotovosti a vkladech 200 tisíc korun 

Majetek domácností dosáhl v roce 2015 hodnoty 11,4 biliónu korun. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ho domácnosti drží ve třech hlavních formách - nemovitostech určených k bydlení, bankovních vkladech a přírodních zdrojích (půda apod.).

Majetek v podobě nemovitostí na bydlení dosáhl 4,2 biliónu korun, vklady a peněžní hotovost představují částku 2,6 biliónu korun a v přírodních zdrojích mají domácnosti majetek v hodnotě 1,3 biliónu korun.

I přes téměř nulové zhodnocení drží v hotovosti a na vkladech více než 2,5 biliónu korun, tedy přibližně polovinu svých finančních prostředků.
Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka ČBA

V hotovosti a na vkladech drží domácnosti pětinu svého celkového majetku. Z dalších finančních produktů následují akcie s desetiprocentním podílem a podílové listy s tříprocentním podílem. V penzijních společnostech mají uloženy zhruba tři procenta majetku, v životním pojištění pak 2,4 procenta.

Hodnota celkového majetku jednoho občana tvořila v roce 2015 zhruba 1 milión korun. V průměru má jeden člověk v hotovosti či v bankovních vkladech uloženo zhruba 200 tisíc korun.

„Významnou část majetku (44 procent) mají domácnosti uloženu ve finančních produktech. I přes téměř nulové zhodnocení drží v hotovosti a na vkladech více než 2,5 biliónu korun, tedy přibližně polovinu svých finančních prostředků,” uvedla Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka ČBA. Dodala, že postupně roste i objem vkladů, které občané střádají v rámci svých penzijních a životních pojistek.

Na penzi si v účastnických a transformovaných fondech v současné době spoří kolem 4,5 miliónu Čechů. Celková naspořená částka je nyní zhruba 367 miliard korun. V průměru tak na jednoho člověka připadá kolem 80 tisíc korun.

Anketa

Považujete za reálné, aby si člověk s průměrným příjmem naspořil na důchod milión korun?
Ano
6,5 %
Ne
93,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14892 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám