Hlavní obsah

Češi začali šetřit i na půjčkách, refinancování má zelenou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se v poslední době více zajímají o svoji finanční situaci, častěji sledují nabídky bank, a pokud čerpají úvěr, chtějí na něm co nejvíce ušetřit. Nižších úroků a tím i nižších splátek tak mohou dosáhnout refinancováním úvěru, tedy přenesením úvěru do jiné banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z nedávného průzkumu společnosti GfK realizovaného pro banku Zuno vyplynulo, že nejdůležitějším benefitem pro více než dvě pětiny Čechů je právě možnost dosáhnout při refinancování půjčky na nižší úrok.

Stejný počet lidí také oceňuje okamžité snížení měsíčních splátek a další dvě pětiny oslovených preferují snížení celkových nákladů na úvěr.

„Data z průzkumu ukazují, že lidé si jsou vědomi možnosti ušetřit na své půjčce, zejména díky trvajícímu poklesu úrokových sazeb,” uvedl Jozef Dudáš ze Zuno.

„V posledních dvou letech došlo obecně na českém trhu spotřebitelských úvěrů k výraznému poklesu úrokových sazeb. U starších úvěrů tak díky refinancování nebo konsolidaci dochází ve většině případů ke snížení úrokové sazby,” doplnila Barbora Minksová z Cetelem.

Převést lze i více půjček najednou

Přenesení jedné ale i více půjček najednou využívají zejména klienti, kteří nejsou spokojeni se svými stávajícími závazky, respektive s jejich cenou či případnými poplatky. V současné době se s refinancováním či konsolidací půjček (sloučení více půjček do jedné) setkáte prakticky v každé bance.

Pokud se rozhodnete svou stávající půjčku refinancovat, není nic jednoduššího než projít nabídky bank na internetu, případně navštívit jejich kamenné pobočky.

„Chceme, aby klienti mohli používat všechny našich služby tak, jak je jim to nejpohodlnější. Proto si u nás mohou všechny služby včetně refinancování půjčky sjednat nejen na pobočce, ale i přes internet nebo kontaktní centrum,” uvedl pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

„Sloučení půjček vyřídíme pohodlně na jakékoliv naší pobočce, kde seznámíme klienta se všemi podmínkami a pečlivě posoudíme vzájemné možnosti a rizika. Veškeré papírování s institucí, kde má konsolidované půjčky, vyřídíme za klienta,” upřesnila Veronika Exnerová z České spořitelny.

„U Zuno probíhá refinancování kompletně on-line,” doplnil mluvčí banky Vladimír Michna.

Banky pochopitelně každého klienta, který o refinancování zažádá, posuzují individuálně. Každá z bank dodržuje vlastní postup, nicméně mezi standardní doklady či dokumenty, které po vás banky budou chtít, patří například doklad totožnosti, potvrzení příjmu, daňové přiznání, nebo výpisy z účtu, na který vám chodí výplata (pokud nejste klientem banky), původní úvěrové smlouvy, výpis z úvěrového účtu apod.

Na druhou stranu s převedením úvěrů neuspějí klienti, kteří mají problémy s platební morálkou nebo jsou předlužení. Refinancovat či konsolidovat nemůžete ani úvěry po splatnosti.

Garance nižší úrokové sazby

Mnohé banky klientům, kteří k nim své závazky převedou, garantují nižší úrokové sazby. Například v bance Zuno se výše sazby odvíjí od původní půjčky.

„U refinancování nabízíme tři stabilní sazby podle výše úrokové sazby starého úvěru. Pokud má stará půjčka sazbu do 11,49 procent ročně, Zuno nabídne úrok 6,9 procenta. Pokud je v rozmezí od 11,5 procenta do 16,49 procenta, klient dostane úrok 9,9 procenta. Pokud je starý úrok nad 16,5 procenta, v Zuno bude 14,9 procenta,” upřesnil Vladimír Michna.

„Klientům garantujeme snížení úrokové sazby a zrušení zbytečných poplatků, což zaručí výhodnější podmínky než u předchozího poskytovatele,” uvedla Markéta Dvořáčková z Equa bank.

Výši úrokové sazby odvíjí od původní sazby i GE Money Bank. „Klientovi nabídneme o jeden procentní bod nižší úrokovou sazbu než u konkurence,” doplnila mluvčí banky Lucie Policarová.

Přehled nejnižších úrokových sazeb pro refinancování a konsolidace
Finanční společnostRoční úroková sazbaPoznámka, podmínky
Air Bankod 6,9 % do 9,9 %podmínkou je řádné splácení
Cetelemod 7,9 %pro splatnost 48 měsíců
Česká spořitelnaod 6,9 %odpuštění až 12 splátek při 96měsíční splatnosti
ČSOB Eraod 7,9 %od půlky splácení půjčka zdarma při řádném splácení a délce splatnosti min. 3 roky (platí do konce 2015)
Expobank CZod 9,02 %
GE Money Bankod 7,77 %úvěr 200 tisíc Kč, splatnost 60 měsíců, řádné splácení s odměnou 500 Kč měsíčně
Home Creditod 8,9 %výše sazby závisí na kreditním skóre klienta
Komerční bankaod 6,9 %
mBank9,9 %sazba platí pro všechny klienty
Raiffeisenbankod 7,9 %odměna za řádné splácení až 50 tisíc Kč
Sberbankod 6,49 %půjčka více než 500 tisíc Kč, splatnost 96 měsíců
UniCredit Bankod 4,9 %se sjednaným pojištěním schopnosti splácet, aktivní používání U konta
Zuno bankagarantované sazby: 6,9 %, 9,9 %, 14,9 %výše sazby závisí na úrokové sazbě původní půjčky
Zdroj: banky; údaje platné k 3. listopadu 2015

mBank klientům, kteří si k ní převedou půjčku, garantuje i další výhodné podmínky. „Pokud by klient v průběhu splácení mPůjčky Plus, tedy klidně druhý den po jejím sjednání pro refinancování či konsolidaci, někde našel lepší nabídku, přinesl závaznou nabídku od jiné banky k nám, garantujeme, že podmínky dorovnáme,” doplnil mluvčí banky Pavel Vlček.

Mnohé banky klientům s dobrou platební morálkou nabízejí různé benefity - například odpuštění několika splátek, finanční odměny a pod.

S poplatky i bez nich

Úvěr zdraží i poplatky, které si některé banky účtují jak za sjednání úvěru, tak za vedení úvěrového účtu. U většiny bank však máte úvěry bez poplatku.

V současné době si jednorázový poplatek za poskytnutí úvěru účtují Expobank (ve výši 1 % z částky úvěru), Česká spořitelna (1 % z částky úvěru, max. 5 tisíc korun), GE Money Bank (1795 korun) a UniCredit Bank (1500 korun).

Pravidelný měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu požaduje jen Expobank, klient zaplatí 50 korun.

V případě, že se rozhodnete svou půjčku převést do jiné banky, musíte svůj stávající závazek předčasně splatit. Zákon o spotřebitelském úvěru dává bankám možnost naúčtovat klientům poplatek ve výši jednoho procenta z předčasně splacené části celkového výše úvěru, případně 0,5 procenta, pokud do konce splatnosti úvěru zbývá méně než jeden rok.

Většina bank tento poplatek nepožaduje. Uhradit ho musíte jen u Cetelem, České spořitelny, GE Money Bank a Raiffeisenbank.

Reklama

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám