Hlavní obsah

Ceny energií rostou, přesto lze ušetřit

Domácnosti, které zatěžují stále vyšší ceny za zemní plyn, mohou změnou dodavatele mnohdy ušetřit nemalé peníze. Je ale potřeba počítat s tím, že kvůli dramaticky rostoucím cenám plynu na burze je nyní výběr produktů výrazně menší než ještě loni v létě.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Plynovod

Článek

Někteří dodavatelé, jako třeba MND, dokonce kvůli situaci na trhu s plynem dočasně nové zákazníky nepřijímají. Další nabízejí většinou ceníky s fixovanou cenou na určité období, typicky na dva roky a déle. Smlouvu na dobu neurčitou si mohou nyní pořídit zájemci u ČEZ a Pražské plynárenské. Není ale přitom výjimkou, že při změně nabídne nový dodavatel zájemci pouze jeden produkt.

„Typické rozpětí cen je od 2500 do 4500 Kč za megawatthodinu, ale nižší cena se už špatně shání,“ řekl včera Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Fix je dražší než doba neurčitá

V nabídce rovněž došlo ke změně, kdy jsou nyní produkty na dobu neurčitou levnější než ty, u nichž jsou ceny stanoveny pevně i na několik let dopředu.

„Došlo ke zvratu, protože fixace na tři roky byla i po pádu Bohemia Energy loni na podzim nejlevnějším produktem. Nicméně produkt na dobu ne­určitou je teď pro mnohé dodavatele výhodný v tom smyslu, že nemají závazek a mohou zvyšovat cenu. Tím pádem se teď pořadí výhodnosti mění,“ vysvětlil Gavor. Je ale dost možné, že ceníky na dobu ne­určitou se budou často měnit směrem vzhůru.

Česko naplní zásobníky plynu nejméně na 80 procent, rozhodl ministr

Ekonomika

„V současné době tak nabízíme novým zákazníkům pouze fixovaný produkt, protože právě ten je podle našeho názoru v době výrazných výkyvů velkoobchodního trhu pro klienty nejvhodnější,“ sdělil Právu Roman Šperňák z E.ON.

Domácnosti, které na plynu pouze vaří, zaplatí při průměrné spotřebě 80 kubíků ve Středočeském kraji ročně od 3800 do 5600 Kč. Nejlevněji vyjde produkt Plyn bez závazku od ČEZ, nejdráže dvouletá fixace Variant Pro 24 od E.ON.

Ceny se mohou lišit o desetitisíce

Platby rodin, které s plynem vaří, ohřívají jím vodu a topí v bytě s roční spotřebou 1800 kubíků, se už mohou lišit o desetitisíce ročně. U Plynu bez závazku od ČEZ je teď roční platba 51 840 Kč, nejlevnější z fixovaných tarifů, tříletá fixace u ČEZ vyjde už na 63 644 Kč. Nejdražší je pak dvouletá fixace u E.ON, stojí více než 78 tisíc Kč.

Rodiny, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí v rodinném domě a mají roční spotřebu 3000 kubíků, zaplatí méně než 100 tisíc korun už jen u tříletého fixu u innogy a u smlouvy na dobu neurčitou od ČEZ. Ceny se ale mohou vyšplhat až ke 130 tisícům ročně.

Anketa

Uvažujete o změně dodavatele energií?
Ano.
7,1 %
Ne.
92,9 %
Celkem hlasovalo 7624 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám