Hlavní obsah

Bytové domy ušetří na sdílené elektřině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytové domy mohou od ledna společně vyrábět elektřinu a poté ji rozdělit mezi jednotlivé domácnosti. Na střechu si mohou pořídit fotovoltaickou elektrárnu a její produkci sdílet. Rodiny v domě tak mohou ušetřit až desítky procent plateb za proud.

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

S pořízením společné elektrárny přitom nemusí souhlasit všichni obyvatelé domu. Stačí, když se na tom domluví družstvo nebo SVJ. Pro ty, kteří se na společné výrobě podílet nechtějí, se nic nemění – budou dál odebírat elektřinu od svého dodavatele.

Na rozdíl od dřívějška nebude při společné výrobě nutné sloučit všechny odběratele pod jedno odběrné místo. Každá domácnost v domě si tudíž může nadále vybírat svého dodavatele elektřiny. Účastníci sdílení mohou využívat jednotarifní i dvoutarifní distribuční sazby D i C s výjimkou základních sazeb D01d a C01d.

Elektrárny na domech: Dotace může být i několik milionů na jednu budovu

Ekonomika

Pro společnou výbavu je ale nutné vyměnit stávající elektroměry za nové, průběhové, jež měří spotřebu každých 15 minut. Distributoři je poskytnou zdarma. Odběrným místům, která sdílejí elektřinu, se také v souvislosti s instalací nového elektroměru změní fakturační období z ročního na měsíční.

Jednotlivé domácnosti se musí domluvit na tom, kolik elektřiny ze společné výroby mohou spotřebovat. Klíč lze stanovit třeba podle toho, jak která rodina na pořízení elektrárny přispěje. Rozdělování je možné jen podle předem stanoveného procentuálního podílu. Vyrobená elektřina, kterou domácnosti nebo dům například v rámci osvětlení společných prostor nespotřebují, se dodá do distribuční soustavy.

Elektřinu ze solárů půjde sdílet, rodiny ušetří tisíce

Ekonomika

Štědrá podpora

V horizontu let se předpokládá rozšíření systému o druhé kolo alokace, kdy se část zbylé dodávky elektřiny z fotovoltaiky znovu přerozdělí podle poměru zbylých spotřeb domácností.

Stát na pořízení fotovoltaiky pro společnou výrobu přispěje až miliony korun na jeden bytový dům.

„Bytové domy mohou čerpat z programu Nová zelená úsporám na celou řadu opatření. Celková výše dotace se může dostat na miliony korun pro jednu budovu, záleží na její velikosti, počtu bytů a provedených opatřeních,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Za každou instalovanou kilowatthodinu na střeše je to 15 000 korun, za 1 kWh baterií pak 10 000 Kč a podporu 5000 získá každá bytová jednotka připojená k fotovoltaickému systému. Pozor, dotaci nelze získat na novostavby.

Další podporu na komunitní energetiky mohou čerpat obce z Modernizačního fondu. Od loňska jsou otevřené dvě výzvy, jedna pro menší, druhá pro větší obce. „Dotace jsou určené pro budování fotovoltaiky na střechách obecních budov včetně přístřešků například pro automobily, stavební techniku, skladování materiálu, dále na baterie pro ukládání energie a systémy řízení spotřeby,“ dodala mluvčí.

Speciální program pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám