Hlavní obsah

Bytové domy mohou získat miliony na úsporná opatření

Bytové domy mohou kromě podpory na pořízení fotovoltaiky na střechu čerpat i další dotace od státu. V rámci programu Nová zelená úsporám získají až miliony korun na úsporná opatření jako zateplení, nová okna a další. Dotací mohou využít i malé podniky, ty můžou čerpat částku od půl milionu korun ze speciálních samostatných dotačních titulů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O podporu mohou žádat vlastníci bytových domů, společenství vlastníků jednotek nebo pověření vlastníci bytových jednotek. Často ale nelze o dotaci žádat u novostaveb. Pokud dům zkombinuje několik opatření, získá bonus až do výše 150 tisíc korun.

Na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah i výměnu oken nebo dveří lze získat až polovinu z celkových způsobilých výdajů.

Nový kotel a projekt

Dotační částka činí 700 až 3800 Kč za metr čtvereční a závisí nejen na ploše zateplované konstrukce, ale i dosažených energetických parametrech budovy. Čím kvalitnější zateplení provedete, tím vyšší míra podpor.

Dotaci lze využít i na památkově chráněné budovy. Platí u budov s datem žádosti o stavební povolení do 1. července 2013.

K dispozici je i dotace na výměnu neekologických kotlů za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Podle počtu jednotek činí až miliony korun. O výměnu topidla na pevná paliva mohou žádat také vlastníci bytových jednotek samostatně. Nelze ale podpořit opakovanou výměnu zdroje, pokud předchozí podpořená výměna proběhla po 1. lednu 2009.

Jaké dotace lze čerpat na opatření vedoucí k úsporám nejen za energie

Jak na to

U kotle na biomasu včetně akumulační nádrže nebo se samočinnou dodávkou paliva je podpora 25 000 korun pro byt, na tepelné čerpadlo je to až 40 000 Kč. Napojení na soustavu zásobování teplem je dotováno 10 000 Kč a kombinovaná výroba elektřiny a tepla částkou 30 000 Kč za byt.

Dotaci lze využít i na pořízení a instalaci systému na přípravu teplé vody pomocí solárních panelů či tepelného čerpadla. I ta může dosáhnout až několika milionů.

Podporován je solární termický i fotovoltaický ohřev vody, s možností podpory vytápění, a ohřev pomocí tepelného čerpadla. Příspěvek se rovněž vztahuje na příslušenství a zapojení systému, ale nejde ho využít u novostavby.

Podobně mohou bytové domy získat dotaci na centrální systémy pro využití tepla z odpadní vody včetně příslušenství a zapojení systému. Opět se to ale nevztahuje na novostavby.

Až 300 tisíc Kč na jednu stavbu lze využít na pořízení zelených střech.

Foto: MŽP, ti, Právo

Dotace pro bytové domy

Speciální program pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

Finance

Podpory pro malé podniky

S drahými energiemi se potýkají i živnostníci s dílnou či malým provozem. Nejjednodušší cestu k dotacím na opatření mají ti, kdo pracují ve vlastním rodinném domě. Prostě využijí dotaci z Nové zelené úsporám určenou pro celý dům včetně dílny.

Pokud mají postavenou samostatnou dílnu, existují i samostatné dotační tituly přímo pro malé podnikatele a živnostníky. Mohou například požádat o dotaci z programu Úspory energie, k němuž jsou dostupné informace na webu ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz.

Program je určen na snížení energetické náročnosti budov, využívání obnovitelných zdrojů či modernizaci rozvodů. Malý podnikatel může čerpat částku od půl milionu korun, proplatí se mu 55 procent nákladů.

V programu Obnovitelné zdroje energie lze získat i dotaci na vlastní větrnou elektrárnu. Pro malé podniky je také k dispozici výzva ENERG ETS. Podpora může dosáhnout až 60 procent nákladů. Peníze lze využít například na instalaci fotovoltaických elektráren nebo snížení energetické náročnosti budov.

O zelenou dotaci je možné žádat opakovaně

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám