Hlavní obsah

Zahraniční dovolené Čechů se pojišťovnám prodražily, počet cest i škod byl v létě rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika letech útlumu způsobených pandemií koronaviru a s ní souvisejícími vládními opatřeními prakticky všech zemí se Češi opět naplno vrátili k cestování do nejrůznějších světových destinací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jejich cestovatelský apetit zaznamenaly i mnohé pojišťovny, kterým v porovnání s předchozími lety výrazně stoupl počet sjednaných cestovních pojištění, ale i počet a výše hlášených škod.

Letošní letní sezona byla jedním slovem extrémní, uvádí například experti z ERV Evropské pojišťovny (ERV EP).

Z interních údajů pojišťovny vyplynulo, že oproti předchozím letům naplno začala dříve, už ve 2. polovině května, a hlavním trendem byl masivní návrat k leteckým dovoleným.

Také z vyjádření zástupců dalších pojišťoven vyplývá, že Češi letos hojně navštěvovali zahraniční destinace.

„Z pohledu počtu sjednaných pojistných smluv byla letošní letní sezona velmi úspěšná. Klienti si taktéž sjednávali vyšší pojistnou ochranu (vyšší limity plnění) než v minulosti,“ zmínil pro Novinky Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Zaznamenali jsme výrazný zájem o cestovní pojištění, dá se tedy říci, že Češi více cestovali, případně byli zodpovědnější při sjednání cestovního pojištění,“ potvrdil i Milan Káňa z Kooperativy.

„Oproti roku 2019 nám klienti letos v létě zaplatili na cestovním pojištění o téměř 20 milionů korun více. V roce 2019 bylo předepsané pojistné 139 milionů korun, letos 158,9 milionu korun,“ dodal.

Zhruba desetiprocentní nárůst pojistných smluv oproti období před pandemií potvrdila i Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Výše škod výrazně vzrostla

Ruku v ruce s nárůstem pojistných smluv jde i počet hlášených pojistných událostí. Například ERV EP eviduje v porovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 nárůst o 71 procent, v meziročním srovnání šlo dokonce 163procentní nárůst.

Zhruba 75 procent všech škod tvořily léčebné výlohy, což je návrat k poměrům roku 2019. Škod z tzv. léčebných výloh bylo oproti roku 2019 o 76 procent více. Pojišťovna nejvíce škod zaznamenala již v červnu, zatímco běžně býval nejsilnějším měsícem srpen.

„V červnu klienti nahlásili třetinu všech letních škod, ale z pohledu peněz, které jsme za ně vyplatili, měl červen dokonce nejvyšší podíl ze všech tří měsíců,“ doplnil Vlastimil Divoký z ERV EP.

Důvodem je i fakt, že během června jezdilo do zahraničí více starších lidí, jejichž zranění a léčení bývají náročnější (zlomené krčky apod.), a také větší zastoupení cest do exotických zemí.

S nárůstem hlášených škod se setkali i v dalších tuzemských pojišťovnách. Například v České podnikatelské pojišťovně (ČPP) zaznamenali zhruba 100procentní meziroční nárůst.

„Výše pojistného plnění vzrostla ve srovnání se stejným obdobím 2021 dokonce trojnásobně a jsme již nad částkami v předcovidových letech,“ doplnila pro Novinky Renata Čapková z ČPP.

V pojišťovně UNIQA nahlásili v roce 2019 klienti přes asistenci celkem 1600 škod, letos jich bylo 5300.

Nejdražší letní škody
Allianz
Cévní mozková příhoda v Mexiku. Náklady přesahují 6 milionů korun.
Česká podnikatelská pojišťovna
Událost s pojistným plněním ve výši 730 tisíc korun. Šlo o hospitalizaci a následnou leteckou repatriaci klienta do Čech. Pojišťovna eviduje i případ, u něhož odhad škody přesahuje 10 milionů korun (hospitalizace v USA).
ČSOB Pojišťovna
Zhruba 0,5 milionu korun
ERV Evropská pojišťovna
Dvě nejvyšší škody tvořily téměř totožné úrazy v Řecku. Šlo o klienty s frakturou stehenní kosti. V obou případech byla nutná operace na místě, několikadenní hospitalizace a následná repatriace leteckou ambulancí do ČR. U jednoho z klientů dosáhly celkové náklady částky 1 07 000 korun, u druhého pak 906 tisíc korun. „Zároveň jsme v létě evidovali řadu případů, u kterých náklady činily přes 600 tisíc korun,“ uvedl Divoký.
Generali Česká pojišťovna
Náročných případů pojišťovna řešila hned několik. Tím bezesporu nejsložitějším v řadě ohledů byl případ klienta s neurologickým onemocněním (nutnost přepravovat ho vleže), jehož péči a transport jsme zajišťovali v Rusku. S ohledem na probíhající válečný stav šlo o logisticky i administrativně extrémně náročnou operaci za stovky tisíc korun.
Náročný byl i případ náctileté klientky, která v zahraničí prožila svůj první epileptický záchvat. Na místě jsme zajišťovali koordinaci s lékařským zařízením, z cestovního pojištění se – kromě jiného – hradila opakovaná neurologická vyšetření a následně také transport letadlem v doprovodu rodičů zpět do Česka. Společně s náklady za hospitalizaci se jedná o částku dva miliony korun. Podobně se pohybují i náklady na řešení náhlé cévní mozkové příhody klienta v Kanadě.
V Generali ČP letos více než jindy rostly náklady spojené s repatriacemi. Do jejich ceny vstupují celé řady faktorů, zejména vzdálenost destinace od České republiky a od ní odvíjející se zvolená doprava. Pokud jde o repatriaci například vozem s lékařským vybavením (sanitka), může jít o desítky tisíc korun. Náklady na repatriaci ze vzdálených, např. exotických destinací, se pohybují v řádech i několika stovek tisíc korun. Například transport leteckou ambulancí z Turecka stojí zhruba 800 tisíc korun.
Kooperativa
Škoda ve výši 3 miliony korun
UNIQA
Letos v létě dominuje případ záchranné akce turisty zraněného vážně v horách Kyrgyzstánu, kde akce na vyproštění, transport, hospitalizace a speciální letecký převoz do ČR stál zhruba 4 miliony korun. Pojišťovna řešila letos i případ turisty se srdečními obtížemi v USA a léčbou v nemocnici za více než 11 milionů korun.

Roste i průměrná výše škody. Například v ERV EP vzrostla oproti roku 2019 o 25 procent na 10 929 korun. Velkých škod, tedy těch s náklady nad 100 tisíc korun bylo letos o 50 procent více než v roce 2019.

„Náklady na hospitalizaci, a hlavně repatriaci, se zvýšily natolik, že téměř každý případ, který ji vyžaduje, automaticky dosáhne nákladů nad sto tisíc korun,“ doplnil Divoký.

V ČSOB Pojišťovně se průměrná výše škody se pohybuje kolem 12 tisíc korun, oproti roku 2019 se jedná o mírný nárůst.

„Průměrná škoda se zvýšila cca o 37 procent,“ uvedla Kateřina Pavlíková z Allianz.

Škody z pojištění storna

Letošním výplatám pojistných plnění dominovaly škody z pojištění storna. Například v ERV EP představovaly 55procentní podíl na celkově vyplaceném plnění. Průměrná škoda ze storna v pojišťovně dosáhla částky 29 tisíc korun, což je o 52 procent více než v roce 2019.

„Mohou za to rostoucí ceny dovolených, ale také jiné nákupní chování. Zatímco v roce 2019 bylo více first minute, tj. dovolené se rušily dříve a při jejich zrušení nebyly tak vysoké stornopoplatky, letos lidé pořizovali své zahraniční cesty později a většina storen tak byla pár dní před odjezdem, tedy s vysokými stornopoplatky, doplnil Divoký.

„Průměrná škoda z pojištění storna v roce 2022 je zhruba 24 tisíc korun, oproti roku 2019 došlo k nárůstů o cca osm tisíc korun, což je mimo jiné způsobeno vyšší frekvencí škod i vyššími cenami zájezdů, které si klienti kupovali,“ uvedl Milata.

V ČPP se průměrná výše z pojištění storna zvýšila o 26 procent, v Allianz pak o 20 procent.

„Průměrná škoda je zhruba kolem 25 tisíc korun. V porovnání s rokem 2019 zaznamenáváme nepatrný nárůst průměrné škody,“ uvedl Káňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám