Hlavní obsah

Banky zdražují potvrzovací SMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky se snaží své klienty přimět více využívat aplikace mobilního bankovnictví. Některé z nich proto nyní zdražily nebo ještě zdraží potvrzovací SMS, které lidem chodí například při platbě kartou přes internet nebo při přihlášení do elektronického bankovnictví. Zdražení se ale týká i papírových výpisů či plateb na pobočce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Potvrzovací SMS často využívají lidé, kteří ještě používají tlačítkové mobily nebo mobily s omezeným přístupem na internet

Článek

Od října ke zpoplatnění potvrzovacích „esemesek“ přistoupila například Moneta Money Bank. Ta je pro své klienty mladší 65 let zpoplatnila pěti korunami za jednu zprávu. Odůvodnila to bezpečností, když loni za 95 procenty všech podvodných útoků na účty stály právě tyto SMS.

Bezpečnostní riziko podle banky spočívá v samotném přihlašování se do internetového bankovnictví. Probíhá totiž v rámci jednoho zařízení a stačí k němu jen znalost přihlašovacího jména, hesla a potvrzovací SMS.

„Podvodníci velmi často napadnou daný mobilní telefon na dálku, zcela bez vědomí daného klienta, a potvrzovací SMS s mobilním klíčem si pošlou. Oproti tomu aplikace mobilního bankovnictví je šifrovaná a obsahuje integrovanou ochranu, přes kterou útočník nemůže na dálku za klienta žádné operace potvrzovat,“ vysvětlila mluvčí banky Zuzana Filipová.

Podvodníci se v e-mailech a SMS vydávají za ministerstvo a kradou lidem peníze

Finance

Od počátku listopadu zpoplatnila SMS také ČSOB. Nově stojí 2,50 koruny. „Pokud je klientovi, který platbu autorizuje, méně než 18 let nebo 65 a více let, poplatek neúčtujeme. Dále nebudeme poplatek účtovat ani klientům se zdravotním postižením,“ řekl mluvčí Patrik Madle.

Od listopadu zvedla ceny za SMS rovněž UniCredit Bank, když zvýšila jejich cenu z 1,50 Kč na čtyři koruny. Z 2,90 Kč na čtyři koruny rovněž podražilo zasílání informačních SMS. Nastavení služby SMS klíč pak nově zpoplatnila 400 korunami namísto dosavadních dvou set. Cenu papírového výpisu pak zvedla ze sta na 120 korun.

Stouply i ceny úhrad za odchozí platbu a inkaso včetně SIPO. A to jak ty podané elektronicky, tak na papíře.

Česká Spořitelna ruší George klíč

Od konce ledna zdraží i Česká spořitelna. Ceny potvrzovacích, informačních a přihlašovacích SMS stoupnou ze 2,50 na 3,50 koruny. Ceny papírových výpisů se zvednou z 50 na 70 Kč. „Papírové výpisy k účtu využívá zhruba šest set tisíc z 2,9 milionu klientů s účtem, nicméně 53 procent z nich jsou klienti starší sedmdesáti let,“ sdělil mluvčí spořitelny Filip Hrubý. U seniorů starších sedmdesáti let se papírové výpisy zdraží ze 30 na 40 korun.

Platební příkazy na pobočce zdraží ze sta na 125 korun, stejně jako vklady a výběry na pobočce. Oboje ale zůstane zdarma pro lidi starší sedmdesáti let.

Česká spořitelna pak navíc více než dvěma milionům svých klientů zcela mění i způsob potvrzování plateb přes mobil, když jim od října postupně ruší takzvaný George klíč. Tím se lze přihlásit i do bankovní identity nebo na účet.

Nově by se to vše mělo odehrávat přímo v mobilním bankovnictví George. „Výzvy k potvrzení konkrétních plateb nebo jiných úkonů vyskakují automaticky úplně stejně, jako tomu je v aplikaci George klíč,“ řekl Hrubý.

Každý klient spořitelny dostane předem vědět zprávou v bankovnictví a e-mailem, na změnu bude mít týden. K přechodu bude potřebovat otisk prstu, sken obličeje nebo šestimístný PIN, který má nastavený v George klíči.

Anketa

Používáte potvrzovací SMS?
Ano
69,8 %
Ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10097 čtenářů.

Stát pošle přes zaměstnanecké benefity bankám stamiliony

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám