Hlavní obsah

Asociace: Pojišťovny jsou připraveny škody způsobené tornádem plně hradit

Jižní Moravu ve čtvrtek večer zasáhlo ničivé tornádo, vyžádalo si oběti na životech i značné materiální škody, které dosáhnou stovek milionů korun. Dle vyjádření České asociace pojišťoven (ČAP) jsou pojišťovny připraveny lidem škody způsobené tornádem plně hradit.

Foto: Aktu.cz

Následky bouře v Hruškách a Moravské Nové Vsi

Článek

Jižní Moravou se ve čtvrtek večer a v noci prohnalo ničivé tornádo. Zemřelo pět lidí, zničené jsou stovky domů. Od pátečního rána lidé sčítají škody, které zatím podle odhadů dosáhnou mnoha stovek milionů korun. Finanční pomoc přislíbilo ministerstvo financí.

Do okamžitého řešení a pomoci postiženým lidem se aktivně pustily i pojišťovny, které v postižené oblasti již v noci na pátek vyhlásily kalamitní stav.

„Pojišťovny v noci ustavily krizové štáby, vyhlásily kalamitní stav, posilují týmy likvidace škod a posílají je na místo. Počítáme s rychlým poskytnutím záloh a zrychlenou výplatou těchto katastrofických škod. Jsme připraveni pomoci, jako při povodních v minulosti,” uvedl Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAP.

Z vyjádření asociace vyplývá, že škody způsobené tornádem jsou pojišťovny připraveny plně hradit, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem.

Desítky tisíc škod za stovky milionů 

Tornádo napáchalo značné škody na majetku – na domech či autech. Pojišťovny již evidují první nahlášené pojistné události.

„Odhadujeme, že za celou republiku půjde o 15 tisíc škod v úhrnu za 750 milionů korun. Jedná se o škody způsobené bouřkovým počasím, jehož součástí byl bohužel i výskyt tornáda. Samotné tornádo způsobilo tisíce škod za stovky milionů korun. Toto číslo budeme dále zpřesňovat,“ uvedl pro Novinky.cz Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Česko žádá EU o pomoc oblastem postiženým tornádem

Evropa

„Naše velmi předběžné odhady jsou, že včerejší bouřka doprovázená ve specifické lokalitě i tornádem způsobila přibližně 200 škod, ale toto číslo se bude v čase měnit. Bouřky tu s námi jsou ale už několik dní a celkové odhady včetně včerejška se pohybují kolem 900+ škod za 50+ milionů korun,” doplnil Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Aktuálně ze včerejší kalamity registrujeme zatím 200 škod, jejich objem se pohybuje v řádu vyšších desítek milionů korun. Nová hlášení však rychle přibývají, počty škod i celkový odhad jejich výše tak stále narůstá. Největší dosud oznámenou škodou je poškození výrobního areálu v obci Lužice, kde došlo k destrukci či velmi rozsáhlému poškození hal. Škoda je podle prvních informací odhadována na zhruba 50 milionů korun,” uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Tornádo: riziko plně kryté

„Tornádo považujeme z pohledu pojištění za druh vichřice. Ta je definovaná určitou rychlostí větru, kterou tornádo na Jižní Moravě určitě splňuje, takže škody jsou pojistnou událostí a jsou likvidní. Klient potřebuje mít pojištění majetku s krytím pro živelní události/vichřici. To je ve většině pojištění sjednáno,” uvedla pro Novinky.cz mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Pokud tedy mají lidé svou nemovitost pojištěnu, bude jim škoda způsobená tornádem uhrazena do výše pojistných částek sjednaných ve smlouvě pro toto nebezpečí, což jsou současně jejich limity plnění.

Ani ne deset minut a máte po životě, líčí spoušť seniorka z Moravské Nové Vsi

Domácí

„Také v komplexním havarijním pojištění jsou tyto škody kryté. Zároveň si živelní rizika mohou klienti připojistit i k povinnému ručení,” doplnil Milan Káňa z Kooperativy.

„V rámci asistence mají naši klienti možnost vždy využít náhradního ubytování nebo uložení svých věcí (pokud ztratili střechu nad hlavou),” zmínila Nela Maťašeje z pojišťovny Direct.

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman vyslal na jižní Moravu Hradní stráž

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyslat do oblasti postižené čtvrtečním řáděním tornáda vojáky Hradní stráže. Budou pomáhat s odstraňováním škod. Informoval...

Výběr článků

Načítám