Hlavní obsah

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se dostal na maximum za 34 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v úterý prudce vzrostl a přechodně se dostal nad 38 000 bodů, maximum za 34 let. K růstu indexu přispěl mimo jiné fakt, že společnost Tokyo Electron zvýšila roční výhled tržeb i zisku. Index nakonec část zisků smazal a den uzavřel růstem o 2,89 procenta na hodnotě 37 963,97 bodu. Je tak nejvýše od roku 1990.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Lidé před informační tabulí zachycující výkon japonského akciového indexu Nikkei 225.

Článek

K růstu hlavního indexu japonských akcií přispěly také akcie společnosti SoftBank, jednoho z největších japonských podniků obchodovaných na burze. Akcie firmy v úvodu obchodování vzrostly až o 11 procent, den ale zakončily růstem o 6,3 procenta. Firma drží asi 90procentní podíl v britském návrháři čipů Arm, jehož akcie v pondělí na burze v New Yorku zpevnily o více než 29 procent. Od vstupu na burzu loni v září se téměř ztrojnásobily.

„Kromě včerejšího silného výkonu amerického trhu byl vzestup akcií Arm také podporou pro japonský polovodičový sektor, který má na trhu velkou váhu,“ uvedl analytik Masahiro Jamaguči ze společnosti SMBC Trust Bank.

„Japonským akciím také pomáhá slabší kurz jenu,“ dodal. Nedávné oslabení japonské měny odráží komentáře zástupců japonské centrální banky, že měnová autorita nebude spěchat s ukončením podpůrné měnové politiky.

Index KOSPI burzy v Soulu si v úterý připsal 1,1 procenta díky očekávání, že regulační opatření na podporu místního trhu budou pokračovat.

Nákupní horečka pokračuje. Akcie Nvidie letos vzrostly o dalších 50 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám