Hlavní obsah

Zpoždění dodávek obřího letounu stálo místa šéfy Airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Firma Airbus, která se ještě před několika měsíci chlubila svými úspěchy na poli dodávek civilních letadel, se zmítá v problémech. Spustilo je zpoždění dodávek největšího dopravního letadla světa A380. V neděli rezignovali dva vrcholoví ředitelé.

Článek

Funkci položil jeden z ředitelů firmy EADS Noel Forgeard a šéf dceřinného Airbusu Gustav Humbert. Rezignaci přijali akcionáři EADS a přivítala ji také francouzská vláda, která ve firmě vlastní 15procentní podíl.

Za vše mohou letouny A380, které Airbus s velkou pompou odzkoušel na konci loňského dubna. [celá zpráva] Obří stroj, na jehož palubu se vejde v charterové verzi až 820 lidí (v běžném provedení 555) a maximální dolet má 15 tisíc kilometrů, vypadal ve vzduchu opravdu pompézně. S jeho další výrobou ale začaly být problémy.

Kritici tvrdili, že o tak velké letadlo nebude zájem, firmy jej ale objednávaly. Jednou z prvních byly například singapurské aerolinky. Původně se na stroj těšily už na začátku roku 2006, později se dodání odsunulo na druhou polovinu roku 2006. I tento termín byl ale posunut.

Firma navíc přiznala, že nestihne kvůli náročné montáži (problémy jsou například s umístěním kabelů) dodat tolik letadel, kolik slíbila. Čekají ji tak pokuty v řádu miliard eur.

Manažeři se zbavují akcií

Akcie firmy kvůli tomu začaly klesat a manažeři se jich začali zbavovat. Forgeard prodal akcie EADS za tři milióny eur chvíli předtím, než mělo vedení firmy problémy projednat. Je tak podezírán ze zneužití informací v obchodním styku.

Firma EADS vlastní v Airbusu 80procentní podíl, zbytek má britská BAE systems. Nyní ho chce prodat EADS, který by se tak stal jediným vlastníkem. EADS však za tento podíl v souvislosti s krizí kolem dodávek A380 nabídl poloviční cenu než BAE doufala.

Reklama

Související témata:

Související články

Dodávky superjumba A380 se zpozdí

Jako první na světě měla největší dopravní letadlo - superairbus A380 - nasadit na pravidelné linky v létě příštího roku společnost Singapore Airlines. Termín...

Airbus nedodá včas první velkoletadla

Akcie společnosti EADS, která je mateřskou firmou konsorcia Airbus, včera oslabily o 34 procent na 16,75 eura za kus. Jsou tak nejníže za poslední dva roky....

Francouzská vláda nechce řešit krizi Airbusu

Francouzský ministr financí Thierry Breton nechá řešení krize ve strojírenském koncernu EADS a jeho dceřiné firmě Airbus na akcionářích koncernu. Akcionáři...

Výběr článků

Načítám