Hlavní obsah

Největší civilní letadlo odstartuje poprvé ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOULOUSE

Obří letoun Airbus 380, který je schopen vzít na palubu až 555 cestujících, odstartuje svůj první let ve středu 27. dubna z letiště ve francouzském městě Toulouse. Na palubě bude šestičlenná posádka, která s letadlem zvládne okruh v délce 370 kilometrů. Během letu má vyzkoušet, jakých manévrů je stroj schopen a jak se při nich chová.

Článek

Zda největší civilní letadlo na světě ve středu opravdu poletí, závisí hlavně na meteorologických podmínkách. Společnost chce, aby se první let uskutečnil nad neobydlenými oblastmi, letadlo by tedy mělo letět nad Atlantik. "Pokud ale bude vát jihovýchodní vítr, pak hrozí, že let bude nasměrován nad město Toulouse, pak hrozí, že se let zruší," uvedl Airbus.

Letadlo odstartuje z dráhy, z níž před lety odlétala letadla typu Concorde. Společnost očekává, že na start se přijde podívat asi 50 tisíc lidí.

Airbus 380 uletí na jedno natankování přes 14 800 kilometrů. Běžná verze letadla unese 555 cestujících, charterová verze ale až 820 lidí. A380 přímo konkuruje doposud největšímu letadlu Boeing 747. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám