Hlavní obsah

Zmrzlináři vrací do strojů starou zmrzlinu, vysvětlila inspekce vysoký podíl závadných vzorků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při letošních kontrolách točených a kopečkových zmrzlin potravinářskou inspekcí v Česku nevyhovělo hygienickým limitům 45 procent ze 128 vzorků. Hlavním problémem byla nadměrná přítomnost bakterií. Příčinou byla mizerná hygiena, chybné postupy při výrobě a zejména nešvar, kdy prodejci dávali zpět do strojů zmrzlinu, která jim zůstala z předešlého dne.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto.

Článek

Inspekce výsledky kontrol, které ve čtvrtek zveřejnila na svém webu, označila jako neuspokojivé.

„Průběžné výsledky kontrol v letošní sezoně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků nesplnil požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele,“ sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Inspektoři kontrolovali zmrzlinu zejména v cukrárnách a dalších podobných stravovacích provozovnách. Hygienické limity v laboratořích nesplnilo 57 ze 128 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, což odpovídá 45 procentům.

Výroba zmrzliny bývala fyzicky náročná a špinavá práce, říká pražský zmrzlinář. Pochoutce zasvětil muzeum

Styl

Nadlimitní počty kolonií bakterií

„Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny,“ zmínil mluvčí s tím, že roli podle inspekce může hrát i nedostatečné proškolení personálu v provozovnách.

„Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vracejí zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě,“ upřesnil Kopřiva.

Co se týče vývoje, loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent.

Ještě horší čísla vyšla při kontrolách u ledů do nápojů, kdy ze 75 vzorků nevyhovělo 48, tedy 64 procent. Ve hře jsou opět bakterie a živé mikroorganismy, například bičíkovci. „Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu,“ uvedl mluvčí.

Hygiena u zmrzlin je nejhorší za šest let, led v nápojích dopadl ještě hůř

Domácí

Neuspokojivé výsledky u zhruba 70 procent vzorků inspektoři zaznamenali i v minulých letech.

„Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí,“ připomněl Kopřiva.

S provozovateli, u kterých se zjistily problémy, inspekce zahájí, nebo je už v běhu, správní řízení o uložení sankce.

Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek, jde o desítky po stovky tisíc korun, zmínila ČTK.

Jak si i se zmrzlinou v jídelníčku udržet štíhlou postavu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám