Hlavní obsah

Hygiena u zmrzlin je nejhorší za šest let, led v nápojích dopadl ještě hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos odhalila mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V průběžných kontrolách prováděných do poloviny srpna propadlo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů.

Foto: Foto ČTK

Inspektoři SZPI při kontrole zmrzlin v jedné z pražských provozoven

Článek

„Velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy. Proti minulým sezonám mimořádně vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Při kontrole propadlo 56 % vzorků

Vracejí do stroje včerejší várky

Dodal, že letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků jsou nejvyšší za posledních šest let. Výsledky kontrol se poslední roky stabilně zhoršovaly. Zatímco loni nevyhovělo 48,3 procenta zmrzlin, v roce 2017 to bylo 26 procent.

Poctivá zmrzlina z Beskyd vzniká pod Radhoštěm. K mání je i sorbet se slivovicí

Muži

Letos inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich nesplnilo hygienické limity.

„Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny,“ dodal Kopřiva.

Roli podle něj může hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Provozovatelé mnohdy zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vracejí zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.

Nejhorší je vanilková

Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina.

Kontroly ledů do nápojů ukázaly, že provozovatelé často podceňují pravidelnou dezinfekci výrobníků.

Lékaři řeší víc případů infekce tasemnicí, lidé se mohou nakazit z lesních plodů

Domácí

V provozovnách, kde inspektoři odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení, nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří.

Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

„S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám