Hlavní obsah

Zkapalněný zemní plyn z Nizozemska se už používá v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se již používá v České republice. Mluvčí polostátní firmy ČEZ Roman Gazdík řekl, že plyn z Nizozemska se v ČR využívá pro potřeby zákazníků ČEZ, část se uložila do zásobníků v ČR. Plyn ČEZ nabízí také dalším českým obchodníkům. Do přístavu již dorazila druhá loď s LNG pro ČR. Stejně jako první loď připlula ze Spojených států, tentokrát ji dodala společnost Shell.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Terminál na LNG v Eemshavenu

Článek

LNG se nyní zpracovává zpět na plynné skupenství, aby mohl zemní plyn putovat potrubím dál do Česka, uvedl na Twitteru generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Vzhledem k tomu, že jsou přerušeny dodávky z plynovodu Nord Stream 1, tak nyní teče do Evropy omezené množství ruského plynu pouze přes Velké Kapušany. Do Česka neteče v tuto chvíli přímo žádný ruský plyn. Dodávky jsou tak nahrazeny z alternativních zdrojů, včetně LNG z terminálu v Eemshavenu,“ uvedl v pondělí Gazdík.

První dodávka LNG pro ČR do přístavu dorazila 19. září.

„Spolupráce jak s Gasunií (provozovatel nizozemské plynárenské soustavy), tak s dalšími uživateli terminálu funguje velmi dobře. Důkazem je, že náklad LNG pro naši druhou loď jsme si objednali u společnosti Shell, která si také v Eemshavenu pronajímá společně s námi část kapacity,“ řekl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Plyn za cenu před válkou? Příští rok bude problémový, časem se ale dočkáme

Ekonomika

Česká republika má v terminálu pronajaté tři miliardy metrů krychlových, potřeba tak bude celkem 30 tankerů. Zásoba pokryje až třetinu roční spotřeby plynu v Česku, výrazně tak sníží závislost státu na plynu z Ruska.

Každou dodávku plynu kupuje ČEZ za spotové ceny, tedy k okamžitému dodání suroviny. Za každou dodávku tak zaplatí jinou částku. Samotný pronájem terminálu vyjde na vyšší desítky milionů eur ročně, přesná cena je neveřejná.

Spotřeba plynu v České republice loni přesáhla devět miliard metrů krychlových.

Evropa prahne po plovoucích LNG terminálech. Jejich pronájem zdražil na dvojnásobek

Ekonomika

Plovoucí terminál představují dvě spojené lodě, obě slouží jako zásobníky a jednotky zpětného zplynování. Vedle ČEZ budou zařízení využívat i společnost Shell a firma Engie z Francie.

Pro případnou přepravu plynu zajistil ČEZ dostatečné přepravní kapacity z Nizozemska přes Německo do České republiky. Tyto kapacity se zajišťují v řadě aukcí na jednotlivých hranicích. V tomto případě jsou zajištěné v dostatečné míře jak na nizozemsko-německé hranici, tak na hranici mezi Českem a Německem, uvedl ČEZ.

Většina dodávek plynu do Česka je nyní nicméně na základě smluv s německými dodavateli, kteří tyto smlouvy plní, přestože jim Gazprom nedodává, což například v důsledku vedlo i k převzetí firmy Uniper německou vládou.

„Jak budou postupně smlouvy českých obchodníků se zahraničními dodavateli plynu dobíhat, tak je bude třeba nahrazovat novými smlouvami. První jednání s českými obchodníky ohledně dodávek dodatečného zemního plynu se již uskutečňují,“ dodal Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám