Hlavní obsah

Země EU jednomyslně schválily dohodu s Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci členských zemí Evropské unie v pondělí jednomyslně podpořili dohodu, která upravuje mimo jiné i budoucí obchodní vztahy s Británií. Informoval o tom mluvčí německého předsednictví EU.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Na Vánoce uzavřená úmluva tak může vstoupit v platnost od 1. ledna i bez souhlasu Evropského parlamentu (EP), který ji bude schvalovat až dodatečně během prvního měsíce příštího roku.

Členské státy musejí formálně stvrdit dohodu písemnou cestou, což podle mluvčího učiní do úterního odpoledne. Pak už na unijní straně nebude nic bránit jejímu vstupu v platnost. Britský parlament bude smlouvu schvalovat ve středu.

„Velvyslanci zemí EU jednomyslně schválili předběžné provádění úmluvy o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím od 1. ledna 2021,“uvedl na Twitteru mluvčí Sebastian Fischer po zhruba půlhodinové schůzce diplomatů členských zemí.

Britské ryby byly symbolem brexitu, rybáři jsou s dohodou nespokojeni

Evropa

Experti členských zemí během necelých čtyř dnů prostudovali více než 1200 stránek dokumentu, který zajišťuje bezproblémové obchodování přes Lamanšský průliv, které nebude zatíženo cly. Dohoda také upravuje vzájemné vztahy například v rybolovu, energetice, dopravě či justiční a policejní spolupráci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám