Hlavní obsah

Ropa zdražuje. Saúdská Arábie a Rusko přiškrtí kohoutky na další tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie a Rusko, což jsou největší exportéři ropy na světě, prodlouží dobrovolné škrty v těžbě suroviny o tři měsíce, to znamená až do konce letošního roku. V případě Saúdské Arábie jde o milion barelů denně, v případě Ruska o 300 tisíc barelů denně. V úterý o tom informovaly tiskové agentury.

Článek

Na oznámení Saúdské Arábie a Ruska trhy okamžitě zareagovaly. Severomořská ropa Brent připisovala kolem 16:00 SELČ 1,7 procenta a cena jednoho barelu se vyšplhala nad hranici 90 dolarů (2 030 Kč) za barel.

Podobný růst vykazovala také lehká americká ropa WTI, jež posílila dokonce o 1,8 procenta na 87 dolarů (1 960 Kč) za barel.

Rijád svůj krok už dříve vysvětlil tím, že chce poskytnout trhu podporu. Moskva v úterý zopakovala, že chce na trzích s ropou udržet stabilitu a rovnováhu.

Saúdská Arábie své rozhodnutí každý měsíc podrobí přezkumu a na základě podmínek na trhu zváží, zda není nutné snížení prohloubit, anebo produkci naopak zvýšit, uvedla saúdská státní tisková agentura SPA s odvoláním na tamní ministerstvo energetiky.

Dobrovolné snížení těžby doplňuje širší dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců včetně Ruska o omezení těžby do roku 2024, které má podpořit ceny ropy. Tato skupina, známá jako OPEC+, se na celosvětové těžbě ropy podílí zhruba 40 procenty.

Také Rusko bude dobrovolné škrty každý měsíc přezkoumávat, uvedl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. „Cílem dodatečného dobrovolného snížení dodávek ropy na vývoz je posílit preventivní opatření přijatá zeměmi skupiny OPEC+ s cílem udržet stabilitu a rovnováhu na trzích s ropou,“ řekl.

Britské ropné skupině BP klesl zisk o 70 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám