Hlavní obsah

Zbývá vrátit už jen milion, tvrdí vydavatel karet FreePay. Šéf firmy se pustil do kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají peníze na nebankovní platební kartě FreePay, jež před dvěma týdny přestala fungovat, je podle poskytovatelské společnosti Prepaid Solutions dostávají průběžně zpět. „Zbývá vrátit už jen milion korun,“ tvrdí mediální zástupce firmy David Šimoník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

David Tacl

Článek

„Z celkového počtu držitelů karet FreePay a Karetní peněženka, kteří si o vrácení peněz požádali, bylo v tuto chvíli vypořádáno více než čtyřicet procent klientů. Jednotlivé případy jsou vyřizovány individuálně a může to od podání žádosti trvat několik dní,“ sdělil Novinkám Šimoník.

Někteří z klientů, které Novinky.cz kontaktovaly, potvrdili, že jim byly peníze již navráceny. Někdy je ale potíž v tom, že musejí pro vrácení peněz uvést bankovní účet, a do toho se jim nechce. Jsou totiž v dluzích a kartu FreePay si pořídili právě proto, aby všechny jejich příjmy neviděli exekutoři jako v případě běžných bankovních účtů.

Firma nabízela nebankovní platební karty, klienti se už přes týden nemohou dostat k penězům

Domácí

Od dalších karet dávají ruce pryč

Podle Šimoníka mělo kartu FreePay do tisíce klientů. Ovšem dalším lidem nefungují ani karty Benefitka a Lemon Pay, rovněž nabízené firmou. Jak u nich budou klienti vypořádáni, Prepaid Solutions nesdělila. Namítá, že v těchto případech nebyla vydavatelem, nýbrž pouze zprostředkovatelem.

Za nefunkčnost zmíněných karet podle Šimoníka může technologický výpadek britské společnosti Monavate Limited, jež poskytuje procesní služby.

„Firma ztratila schopnost vypořádávat karetní transakce v českých korunách a následně jednostranně vypnula provozované platební karty FreePay a Karetní peněženku,“ prohlásil Šimoník.

Kartu FreePay, která nesla logo Mastercard a byla nabízena od roku 2016, šlo nabíjet přes Komerční banku. Prepaid Solutions měla na tuto činnost v malém rozsahu licenci České národní banky. Nyní se situací zabývá její oddělení dohledu.

Předseda představenstva společnosti Prepaid Solutions a zastupitel za ANO v Praze 3 David Tacl působí i v další oblasti finančnictví.

Visa a Mastercard chtějí zvednout obchodníkům poplatky

Ekonomika

Letos v březnu oznámil, že rozjíždí kryptoměnový startup Tent.com, který by měl klientům umožnit investovat do kryptoměn a platit jimi v běžných obchodech. Deník E15 na konci dubna uvedl, že Tacl za doménu Tent.com zaplatil více než deset milionů korun.

„Chceme být mezinárodní, a tomu musela odpovídat i naše doména,“ citoval deník Tacla. Zatím je ale projekt stále zjevně v plenkách. Podle Šimoníka je Tent.com „plně funkční start-up, který ale zatím není výrazněji propagován“. „Ostrý start byl posunut na začátek příštího roku. I proto má Tent.com v současnosti teprve stovky klientů,“ napsal Novinkám.

Podle Šimoníka nemá Tent.com žádnou vzájemnou souvislost s FreePay. Ovšem coby kontaktní adresa Tentu je na stránkách tohoto kryptoměnového projektu uvedena stejná adresa jako Prepaid Solutions: pražský Palác Ligna ve Vodičkově ulici 791.

Na informační linku Tent.com se nikomu nedá dovolat. Když volá zájemce z mobilu, tak mu automat slovensky sdělí, že číslo neexistuje. Pokud to zkusí z pevné linky, tak v angličtině zazní vzkaz, že volající může zanechat na sebe kontakt.

Češi už neutrácejí za kryptoměny tolik. Objem obchodů je ale stále vyšší než loni

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám