Hlavní obsah

Maďarsko zrušilo zastropování cen benzinu a nafty. Jsme na konci sil, sdělil MOL

Aktualizováno

Maďarská vláda na návrh skupiny MOL od úterních 23:00 SEČ zrušila zastropování cen pohonných hmot. Jen krátce předtím to oznámil šéf premiérova kabinetu Gergely Gulyás. Vláda před rokem zavedla pro benzin i naftu cenový strop 480 forintů (zhruba 28 Kč) za litr. Tento limit platil pro automobily v osobním vlastnictví, zemědělská vozidla a vozy taxislužby. Strop měl vypršet na konci prosince, vláda však zvažovala jeho prodloužení. Zrušení stropu nyní svedla na sankce týkající se ruské ropy.

Foto: Anna Szilagyi, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL během úterý varovala, že situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická a jediným řešením je vytvořit podmínky pro zvýšení dovozu.

Zahraniční podniky omezily dodávky paliv do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu. Situaci podle firmy MOL v poslední době komplikovaly snahy lidí vytvářet si zásoby pohonných hmot. Těch byl v zemi nedostatek a o víkendu si řada motoristů zajela natankovat do sousedních zemí včetně Slovenska.

„MOL je na konci svých sil,“ řekl v úterý podle agentury MTI generální ředitel Zsolt Hernádi. Uvedl, že pohonné hmoty si od ní na čerpacích stanicích minulý týden koupilo 2,2 milionu zákazníků, což odpovídá „vrcholu nejrušnější turistické sezony“.

Maďaři tankují na Slovensku, doma není dostatek benzinu

Ekonomika

Důvodem prý sankce na ruskou ropu

Gulyás dal v úterý zrušení cenového stropu na pohonné hmoty do souvislosti se sankcemi Evropské unie týkajícími se ruské ropy. „Zavedení sankcí způsobilo výrazné problémy se zásobováním Maďarska energetickými surovinami,“ tvrdí šéf kabinetu maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána.

Anketa

Myslíte si, že zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku byl dobrý nápad?
ANO
15,5 %
NE
77,1 %
NEVÍM
7,4 %
Celkem hlasovalo 5462 čtenářů.

Šéf maďarské vlády, který má z důležitých politiků v EU nejblíže k Rusku, dlouhodobě kritizuje unijní sankce proti Moskvě. Evropskou ekonomiku podle něho poškozují více než tu ruskou.

Západ omezil dovoz ruské ropy. Moskva slibuje reakci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám