Hlavní obsah

Maďaři tankují na Slovensku, doma není dostatek benzinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek pohonných hmot na některých maďarských benzinkách přinutil Maďary tankovat na Slovensku v příhraničních oblastech. Byť je v Maďarsku zastropována cena 95oktanového benzinu a nafty na 480 forintů (29 korun) za litr, maďarští řidiči neváhají zaplatit na Slovensku až 1,7 eura (41 korun) za litr, aby mohli jezdit.

Foto: Gaby Oraa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornil web telex.hu, v Maďarsku se koncem minulého týdne rozšířila zpráva, že vláda neprodlouží zastropování cen pohonných hmot, které má končit s koncem tohoto roku. Řidiči tak propadli panice. Čekali v dlouhých frontách, aby si mohli natankovat ještě za zvýhodněnou cenu.

Nápor a rekonstrukce rafinerie ve městě Százhalombatta způsobily nedostatek pohonných hmot na maďarských benzinkách a řidiči, na které se nedostalo, museli tankovat za vyšší ceny v zahraničí.

„Projel jsem několik čerpacích stanic, ale všude mě vítalo oznámení, že benzin nemají. Tak jsem byl nucen zajet na Slovensko a natankovat za eura, abych nezůstal na suchu,“ cituje řidiče Kristófa web index.hu.

„Zkoušel jsem tankovat ve městech Szentendre a Pomáz, ale bez úspěchu. Tak jsem musel na Slovensko, kde mě litr benzinu vyšel na 1,7 eura,“ dodal Viktor.

Maďarská vláda zastropovala ceny pohonných hmot 15. listopadu 2021. Od července mohou za zvýhodněnou cenu tankovat už jen domácí řidiči.

MOL hlásí nedostatek paliv

Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL přiznala, že se o víkendu potýkala s částečným nedostatkem pohonných hmot v téměř celé své síti čerpacích stanic v Maďarsku. Firma sdělila agentuře Reuters, že hlavním důvodem nedostatku paliv je nízký dovoz.

Upozornila rovněž, že řada lidí si začala hromadit zásoby pohonných hmot. Zahraniční podniky omezily dodávky paliv do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu, píše Reuters.

„Odstartovaly panické nákupy a mnozí si dělají zásoby, což vedlo k částečnému nedostatku zásob v téměř celé naší síti čerpacích stanic,“ uvedl zástupce MOLu.

Brusel navrhuje zaříznout Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám