Hlavní obsah

Zákaz Uberu se nemusí oznamovat Bruselu, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členské státy Evropské unie (EU) podle Soudního dvora EU nemusí případný zákaz a trestní stíhání provozovatelů alternativních taxislužeb typu UberPop hlásit Evropské komisi (EK). Rozhodnutí se týká sporu ve Francii, která zakázala službu UberPop. Provozovatel aplikace, firma Uber Technologies, argumentoval, že Paříž měla požádat EK o schválení nového zákona o taxi.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí se týká sporu ve Francii, která UberPop zakázala v roce 2014. Na snímku demonstrace taxikářů proti Uberu v červnu 2015

Článek

Francie v roce 2014 zakázala službu UberPop, která umožňuje řidičům bez licence na provoz taxislužby přepravovat cestující. Podle Paříže šlo o nepoctivou konkurenci. Navíc bylo zahájeno trestní stíhání dvou manažerů společnosti.

Podle Uberu se měla Francie obrátit na EK s žádostí o schválení navrhovaného restriktivního zákona o taxi, což neudělala. Trestní obvinění manažerů společnosti ve Francii tak měla podle firmy být neplatná. Soud ve francouzském městě Lille následně požádal Soudní dvůr EU, aby rozhodl, zda francouzské úřady musely před schválením zákona informovat EK.

Regulace taxislužeb EK schvalovat nemusí

„Členské státy mohou zakázat a stíhat protiprávní výkon dopravní činnosti, jako je UberPop, aniž předem oznámí EK návrh zákona trestně postihujícího takový výkon činnosti,” uvedl soud v úterním tiskovém prohlášení.

Podle právních předpisů musejí být národní směrnice týkající se digitálních služeb předem oznámeny Bruselu, aby nedošlo k narušení jednotného trhu. Soudní dvůr Evropské unie však již loni v prosinci rozhodl, že Uber poskytuje přepravní služby, a členské státy ji tedy mohou regulovat jako tradiční taxislužbu, kterou si země mohou regulovat samy. Uber argumentuje, že je technologická společnost. Pro ty v EU platí volný pohyb služeb.

Protesty tradičních taxikářů

Společnost čelí regulačním a právním překážkám po celém světě kvůli odporu provozovatelů tradičních taxislužeb, včetně Česka. Byla nucena odejít například z Dánska nebo Maďarska.

Uberu a digitální ekonomiky se v minulosti opakovaně zastala EK. V dubnu 2014 místopředsedkyně Neelie Kroesová kritizovala rozhodnutí bruselského soudu zakázat službu UberX. Ve svém stanovisku pak komise vyzvala členské státy, aby zvážily zmírnění restrikcí včetně požadavků na licencování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám