Hlavní obsah

Ťok chce připravit komplexní novelu zákona o taxislužbě

Novinky, zpe
Praha

Sněmovní strany ve středu řešily, jak se postaví k taxikářům a službám typu Uber. Schůzku svolal ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Výsledkem jednání je předsevzetí, že do roka by měla být schválena komplexní novela zákona o taxislužbě, která by měla deregulovat trh. Ťok původně plánoval, že kvůli protestům taxikářů prosadí restriktivní opatření vůči alternativním taxislužbám ve zrychleném řízení.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Protest taxikářů v Praze proti službám typu Uber (ilustrační foto)

Článek

„Shodli jsme se, že vezmeme návrh, který nachystalo ministerstvo dopravy, a budeme ho nadále upravovat. Většina stran řekla, že chce jít směrem ke zrovnoprávnění všech služeb v taxislužbě,“ uvedl Ťok.

„Byla zcela jednoznačně vůle všech, abychom problém vyřešili komplexněji a snažili se ho vyřešit dostatečně rychle než dělat krátkou restriktivní novelu ve zrychleném řízení a pak se k tomu vracet,“ dodal ministr.

Taxikáři protestují kvůli sdíleným službám typu Uber. Podle nich se totiž jedná o nekalou konkurenci, která jim bere zákazníky.

Záznam: Pondělní protest taxikářůVideo: Novinky

Strany by se měly znovu sejít za dva týdny a představit konkrétní body, které by měla novela obsahovat. Podle Pirátů je například nesmysl pořád provádět zkoušky taxikářů z místopisu.

„Některá pravidla jsou zastaralá. V době, kdy se používají navigace a různé aplikace, nemusí být vyžadována zkouška z místopisu,“ poznamenal místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Taxislužby by měly mít možnost využívat současné mobilní platformy a všichni řidiči by měli ze svých výdělků odvádět daně. Podle Michálka by novela mohla být schválena do roka.

Reklama

Výběr článků

Načítám