Hlavní obsah

Žádostí o náhradní výživné je málo

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O náhradní výživné si od července, odkdy to je možné, zažádalo jen zhruba 23 procent rodičů samoživitelů, kterým druhý rodič na jejich dítě neplatí. Výsledky průzkumu asistenčního programu VašeVýživné.cz Právu potvrdil Úřad práce ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad přijal podle své mluvčí Kateřiny Beránkové do konce září celkem 4553 žádostí o náhradní výživné. Ministerstvo práce přitom v červnu odhadovalo, že postupně o pomoc státu zažádá asi 25 tisíc samoživitelek či samoživitelů.

Do skupiny samoživitelů spadá podle nedávné studie projektu Neviditelní 210 000 rodičů, kteří pečují o více než 336 000 dětí. Devadesát procent osamělých rodičů jsou ženy. Hned v červenci si o pomoc zažádalo celkem 1821 samoživitelů. Více jak polovině byl nárok na dávku schválen a úřady vyplatily 1,8 milionu Kč.

„Hlavní nápor žádostí o zahájení vymáhání výživného byl ihned, když náhradní výživné vešlo v účinnost a teď již evidujeme pokles počtu žádostí, tento trend bude s největší pravděpodobností pokračovat,“ uvedla Dagmar Vogtová, koordinátorka programu VašeVýživné.cz.

Na školu si mnozí samoživitelé půjčují

Domácí

Dodala, že téměř třetina dotázaných rodičů se domnívá, že na náhradní výživné nedosáhne, a tak bude jejich snaha zbytečná. Až 28 procent postrádá dostatek informací k této pomoci a více jak 12 procent samoživitelů netuší, na koho se s žádostí obrátit.

Podmínkou je vymáhání dávky

„Stále je mnoho rodičů, kteří o možnosti náhradního výživného nevědí. Většinou je důvodem, že nemají přehled, o jaké dávky ze státního systému mohou žádat. Dále jsou zde rodiče, kterým bylo určeno výživné pod hranicí 1000 Kč a administrace a podmínky spojené s žádostí o dávku je odradí,“ upozornila Vogtová.

„Obrací se na nás i rodiče, kteří mají mylné informace o podmínkách získání dávky, nebo si podmínky špatně interpretují,“ dodala. Úřad práce by měl dávku poskytovat dětem neplatičů až do výše 3000 korun měsíčně, a to maximálně dva roky. Podmínkou je, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Alimenty od státu pak bude po dlužníkovi vymáhat úřad práce.

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Domácí

Pro téměř polovinu rodičů samoživitelů se tak tato nová pomoc ze strany státu stala důvodem, proč exekuci zahájit. Přesto 18 procent z dotázaných je toho názoru, že je to pomoc krátkodobá, tudíž ne příliš efektivní.

V drtivé většině případů (86 procent) je zástupcem žadatele/dítěte o pomoc od státu žena. „Ve více než 85 procentech případů úřad práce už dávku přiznal, a to v celkovém objemu 9,6 milionu Kč. V průměru obdrželi žadatelé v rámci celého čtvrtletí 1919 Kč,“ sdělila Právu Beránková.

Ostatní žádosti podle ní procházejí posouzením, případně se čeká na dodání podkladů. „Jedná se zejména o případy, kdy klienti nedodali žádosti úplné, např. bez návrhu na exekuci nebo soudního výkonu rozhodnutí, či chybí doklad o přijatém výživném,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám