Hlavní obsah

Za home office dostanou lidé 720 korun navíc, navrhuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od ledna příštího roku by měli zaměstnavatelé vyplácet lidem pracujícím z domova za každou odpracovanou hodinu 4,50 koruny jako náhradu nákladů. Při běžné pracovní době, tedy 160 hodinách měsíčně, by měl člověk dostat 720 korun. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Částka má reprezentovat náklady, které by zaměstnanci mohly vzniknout,“ uvedl úřad vedený Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) v návrhu vyhlášky, která čeká na připomínky. Znění už se příliš měnit nebude, podmínky stanovuje zákon.

Zmiňované náklady tvoří například spotřeba elektřiny a plynu, poplatky za vodu, topení či vyvážení odpadu. „Částka vychází z údajů o spotřebě dospělé osoby v průměrné domácnosti za jednu hodinu,“ zmínil úřad.

Ministerstvo musí paušál počítat na základě novely zákoníku práce, která jejich definici zavedla. Náhrady podle ní nejsou součástí výdělku, a proto se nedaní.

Částka není povinná

Zaměstnavatelé ale budou moci dávat i vyšší sumu, nebo vůbec nic. Záleží na dohodě obou stran. Původně ministerstvo práce v novele plánovalo, že paušál bude sloužit jako minimální částka, proti tomu se postavila některá další ministerstva i zaměstnavatelské svazy.

Podle nich by povinné placení nákladů za home office lidi pracující z domova zvýhodnilo oproti těm, kteří do práce dojíždějí. Spíše podle zaměstnavatelů ušetří, protože nemusejí platit za dopravu a kupovat si obědy v restauraci. Navíc uspoří i časově na rozdíl od pracovníků, kteří do práce a zpátky domů cestují i dvě a více hodin denně.

Povolali zaměstnance z home office zpět do kanceláře. Polovina lidí dala výpověď

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám