Hlavní obsah

VZP za veřejné peníze rozešle lidem brožuru s Babišem

Aktualizováno

Největší česká zdravotní pojišťovna VZP rozešle občanům brožuru vyzývající k prevenci onkologických nemocí. Součástí bude také fotografie předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) s heslem „Změňme to!”. Opozice to kritizuje jako předvolební kampaň za státní peníze. Podobu brožury měly na starosti ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády.

Foto: VZP

Fotografie předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) s heslem „Změňme to!” má být součástí brožury, kterou bude VZP distribuovat od čtvrtka.

Článek

„Úřad vlády a ministerstvo (zdravotnictví) zajistily vznik brožury po věcné i grafické stránce, zdravotní pojišťovny pak zajišťují její distribuci,” konstatovala VZP v tiskové zprávě.

Mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová serveru SeznamZprávy řekla, že náklady na kampaň se budou pohybovat do 15 milionů korun. Krok zařadit do brožury Babišovu fotografii a průvodní slovo se setkal s nepochopením ze strany správní rady VZP, která to má řešit na konci září. Podobu brožury přitom podle VZP řešil Úřad vlády.

Zpracování brožury, jejíž distribuce začíná ve čtvrtek, kritizuje sněmovní opozice. „Ve věci propagační kampaně ANO skrz Všeobecnou zdravotní pojišťovnu se obrátíme na soud. Budeme chtít, ať vydá předběžné opatření, které zakáže VZP distribuovat propagační brožuru premiéra Babiše,” napsal na Facebooku předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ředitel VZP dostane za loňský rok odměnu 1,28 milionu

Ekonomika

V úterý se k brožuře vyjádřili také někteří poslanci ve Sněmovně. „Prevence je základ medicíny. Místo toho vydává největší pojišťovna brožurku, která je propagačním letákem hnutí ANO,” uvedl Vlastimil Válek z TOP 09, který je povoláním lékař.

„Pokud si ředitel VZP myslí, že nejlepší prevencí je fotka premiéra země, kterou si pověsí na zeď, tak je na tom pojišťovna velmi špatně,” dodal.

„Dneska budu odpoledne na zasedání zdravotního výboru předkládat návrh, abychom se tím zabývali a abychom dali jasné stanovisko, že jsou používány prostředky VZP ke kampani,” nechal se slyšet další lékař Bohuslav Svoboda (ODS).

„Není tam žádný důvod proč by k problematice prevence měla být připojována podobizna premiéra,“ dodal s tím, že by si brožuru mělo dát hnutí ANO do nákladů na volební kampaň.

Varovným signálům dlouho nevěnovala pozornost, rakovina dělohy zatím pokročila

Zdraví

Podle šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka může mít aktuální forma brožury na prevenci spíše negativní vliv. „To, že se člověk rozhořčí, když si uvědomí, že jsou záležitosti placené ze zdravotního pojištění, tak to může zhoršit stres u lidí a může je to naštvat,” uvedl.

„Pokud vám záleží na zdraví občanů, nezneužívejte prostředky, které jsou v českém prostředí na propagaci prevence rakoviny, k vlastní agitaci,” vyzval vládu.

Babiš: Není to kampaň

Premiér Andrej Babiš řekl ČTK, že brožuru za součást kampaně nepovažuje. S Úřadem vlády podle svých slov věc nekonzultoval.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se kritice brání tím, že brožura se připravovala od podzimu loňského roku, kdy nebyl ministrem. Vojtěch stál v čele resortu od prosince 2017 do 21. září 2020. Vrátil se tam po třech dalších ministrech 26. května letošního roku.

Spolupráce s ministerstvem a vládou

Na kampani s VZP spolupracují ostatní pojišťovny, ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády. Všechny tyto strany podepsaly memorandum, v němž se zavazují k zajištění lepší informovanosti pojištěnců prostřednictvím edukační brožury.

Koho volit? Přečetli jsme programy, abyste vy nemuseli. Díl šestý: Zdravotnictví

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám