Hlavní obsah

Výrobce Fernetu chce snížit dluh, prodá akcie na londýnské burze

Londýn
Aktualizováno

Výrobce nápojů Stock Spirits má v plánu příští měsíc prodat na burze v Londýně minimálně čtvrtinu svých akcií. Informovala o tom agentura Reuters. Zisk z prodeje chce firma použít na snížení dluhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firma v rámci primární emise (IPO) nabídne jak nové akcie, tak akcie stávajících akcionářů, což je společnost Oaktree Capital a současní i bývalí členové vedení. Z prodeje chce získat zhruba 50 miliónů liber (zhruba 1,5 miliardy korun). Společnost Oaktree by i po primární nabídce měla zůstat největším akcionářem.

Součástí skupiny je i Stock Plzeň-Božkov, což je největší výrobce lihovin v České republice.

Skupina Stock Spirit byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management. Ta již v roce 2011 zvažovala nabídku akcií firmy na burze ve Varšavě.

Skupina je největším producentem vodky v Polsku a v České republice. Mezi její značky patří Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè či GranGala. Firma je zároveň distributorem široké škály značek jiných producentů.

Na prodeji se podepsala prohibice

Příjmy za první pololetí letošního roku vzrostly o 14 procent na 153,1 miliónu eur (téměř čtyři miliardy korun). Hrubý provozní zisk bez mimořádných položek se zvýšil o více než pětinu na 34,3 miliónu eur.

Hlavní trhy má firma v Polsku, České republice a v Itálii. V těchto třech zemích má firma i výrobní závody. Prodejní a distribuční centra má ale také na Slovensku, v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Své výrobky pak vyváží do více než 40 zemí světa.

V České republice Stock vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům (řada Božkov). Díky akvizici slovenské společnosti Imperator loni v prosinci si likérka výrazně posílila pozici na Slovensku, kde se stala druhou nejsilnější firmou v oboru.

Plzeňský Stock loni prodal 26,5 miliónu litrů lihovin, což bylo o tři procenta méně než před rokem. Na poklesu odbytu se podepsaly zejména dvoutýdenní prohibice v České republice a snížení prodeje bezprostředně po prohibici. Vliv měl i dočasný zákaz prodeje českých lihovin na Slovensku, v Rusku a v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám