Hlavní obsah

Výpověď bude možné podat i dostat elektronicky, plánuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavírání pracovních smluv, ale i jejich ukončování bude v budoucnu možné i digitálně. Je to součást chystaných změn zákoníku práce, který by měl být flexibilnější. Změnit se má i čerpání přesčasů. Novinářům to sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Zasedání tripartity ve Strakově akademii. Na snímku Josef Středula a Marian Jurečka

Článek

„V novele bude navržena celá řada opatření, kdy jsme požádali zaměstnavatele, odbory i opozici, aby nám dali své připomínky a podněty,“ řekl na dotaz Novinek Jurečka. „Počítám, že v ní budou takové věci, jako je plná digitalizace v rámci pracovněprávních vztahů, aby člověk uzavření smlouvy, dodatky k ní nebo výpověď mohl realizovat digitálně – na úrovni jedenadvacátého století,“ uvedl.

Zpružnit se má i čerpání přesčasů a fondu pracovní doby, aby se pomohlo firmám, které mají sezonní charakter zakázek. Tedy velkou část z nich musejí řešit třeba v létě či zimě. „Dnes se často pak ve firmách, které mají velké množství odborových organizací, jež nereprezentují velkou skupinu lidí, kvůli tomu blokuje uzavření kolektivní smlouvy,“ upřesnil ministr.

Mrazy plní noclehárny

Domácí

Pravidla by se podle něj měla upravit tak, aby odborová organizace o čtyřech nebo pěti lidech neblokovala uzavření této smlouvy ve velké firmě se stovkami či tisíci zaměstnanci. Podle Jurečky po tom volají i některé odborové organizace.

V současnosti se o změnách diskutuje, během měsíce až dvou má být novela sestavována a pak poslána do legislativního procesu.

Změny v dávkách

Není to jediná změna, kterou ministerstvo práce chystá. V jiné novele chce od roku 2025 Jurečka změnit i dávkový systém. Již dříve se objevily informace, že má například dojít ke spojení čtyř dávek do jedné. Nová podpora má nahradit příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a dětské přídavky. Vedle příjmu žadatelů se bude víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz má být práce či její hledání.

Reforma se podle Jurečka připravuje už tři čtvrtě roku a je podle něj stejně důležitá jako důchodová reforma. „Dojde nejen ke zjednodušení pro žadatele i pro stát. Ale nastavíme tak také systémy motivačního charakteru,“ řekl Jurečka s tím, že když nezaměstnaný bude mít snahu se svou situací něco dělat, tak bude bonifikován.

„Uvažujeme o motivaci v okamžiku, kdy je člověk bez práce déle než šest měsíců a ztrácí pracovní návyky. Pak tam bude aktivizační plán pro člověka, který bude mít povinnost rekvalifikace, dovzdělání se. My předpokládáme, že bychom tam ještě navázali institut obecně prospěšných prací a plnění povinností (potomků) v rámci školní docházky,“ dodal ministr.

Pak by měl nezaměstnaný člověk dostat peníze navíc nad rámec sociálních dávek. Ale konkrétní příklady ministerstvo představí, až bude představovat celkovou revizi dávkového systému. To by mělo být během několika týdnů, kdy návrh předloží koaličním partnerům. „Mým cílem je, abychom dokázali v rámci dávkového systému více lidi motivovat. Ale v některých ohledech budeme i přísnější, protože budeme schopni dát dohromady daleko lépe data o klientech a lépe hodnotiti i jejich majetkové a příjmové poměry,“ zakončil Jurečka.

Počty respiračních infekcí opět strmě rostou

Domácí

Výběr článků

Načítám