Hlavní obsah

Mrazy plní noclehárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S nedělním nástupem mrazů se začaly plnit plzeňské noclehárny pro bezdomovce. Nouzový azyl v Depu, který se otevírá jen při těchto příležitostech, je prakticky plný, naopak v charitním Domově sv. Františka kousek od nádraží se první ledovou noc volná lůžka ještě našla.

Foto: Ivan Blažek

Když udeří mrazy, otevírá Plzeň nouzovou noclehárnu v areálu Depo.

Článek

„Máme jich sto jedna a v noci na pondělí u nás spalo osmasedmdesát lidí,“ řekl Novinkám vedoucí zmíněného zařízení Džemal Gërbani.

„A to máme volnější režim, kvůli mrazům jsme tolerantnější k alkoholu i drogám. Teď bychom nepřijali jen toho, kdo je skutečně velmi silně pod vlivem nebo se chová agresivně,“ podotkl Gërbani, který věří, že kapacita tamní noclehárny bude dostačovat, i když tuhá zima potrvá delší dobu.

„Vycházím ze zkušenosti z počátku prosince, kdy mrazy vydržely asi deset dní, přitom zhruba dvacet míst bylo stále k dispozici. Tipuji, že teď to bude podobné,“ poznamenal Gërbani.

Petra spí nahá i pod mostem, Václav má rampouch ve vousech. Mrazy bleskově naplnily azyl pro bezdomovce

Domácí

Depo je pro drsňáky

Ti bezdomovci, kteří noclehárny využívají jen ve skutečně nejvyšší nouzi, se podle něj raději vydají do Depa. Tam v neděli město zprovoznilo nouzové ubytování v jedné nevyužité hale. „Na pondělí u nás nocovalo třiapadesát lidí, takže jsme měli prakticky plno,“ sdělil Marek Novotný, ředitel Střediska křesťanské pomoci Plzeň, které toto zařízení provozuje.

Tento azyl funguje jen, když udeří mrazy, poprvé byl v plné permanenci na počátku prosince. „Dokázali jsme se postarat třeba i o chlapíka na vozíku. A že bychom museli přivolávat městskou policii, tak to se stalo jen jednou,“ připomněl Novotný.

V teple a u televize

Noclehárny se ráno zavírají, jenže teploty padají pod nulu i přes den. V nízkoprahovém denním centru zmíněného Domova sv. Františka je to znát. „Praská ve švech,“ upozornil Gërbani a dodal: „Kapacita je šedesát lidí, nicméně v neděli jich tady bylo přes devadesát. Bereme každého, kdo přijde a splní naše podmínky.“

Člověk si tady může dojít na záchod, osprchovat se, vyfasovat hygienické potřeby, k mání je i obnošené šatstvo. „A také zdarma čaj, kafe, chleba se sýrem nebo paštikou,“ připomněl Gërbani.

A jak tady bezdomovci tráví čas? „Člověče, nezlob se máme, stejně jako knížky. Ale zájem není. Koukají na televizi a se sociálními pracovníky si řeší své problémy,“ uzavřel Gërbani.

Teploty spadnou až k –20. Mrazy hned tak neodezní

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám