Hlavní obsah

Vyplaceno 759 mimořádných dávek po povodni, lidé mohou dostat až 50 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za poslední týden vyplatily úřady práce celkem 759 mimořádných dávek po povodních. Lidé, kteří se potýkají s dopady velké vody, mohou dostat od státu případně až 51 150 korun. Vyplývá to z údajů generálního ředitelství úřadu práce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zatopené domy v Hřensku

Článek

Mluvčí úřadu Jiří Reichl už dřív uvedl, že celková statistika neukazuje, kolik přesně peněz na pomoc zaplaveným putovalo. Úřady totiž vyřizují nejen žádosti o mimořádnou pomoc kvůli povodním, ale i kvůli chudobě, na nezbytné náklady pro děti, či na pořízení vybavení domácností v celé republice.

Za minulý týden tak vyplatily celkem 1531 mimořádných dávek za téměř 7,42 miliónu korun. Jaká částka z toho připadla právě zatopeným lidem z regionů postižených povodní, není z údajů patrné, byla to ale většina sumy.

Mimořádnou okamžitou pomoc stát dává mimo jiné právě po živelních pohromách, ekologických haváriích či požárech. V těchto případech může dávka dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, tedy až 51 150 korun.

Mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová už dřív řekla, že se výše pomoci stanovuje podle "majetkových poměrů a příjmů daného občana" či jeho blízkých. Částku po posouzení stanoví úředníci. Podle mluvčího úřadu práce žadatelé dostávají sumu do 5000 korun v hotovosti, zbytek jim putuje na účet.

Reklama

Související články

Bouřky a deště hrozí druhou vlnou povodní

Předpovědi meteorologů se bohužel plní – bouřky a deště hrozí Česku druhou vlnou záplav. Ty by sice mohly mít lokálnější charakter než v první vlně, nicméně...

Výběr článků

Načítám