Hlavní obsah

Výborný: spotřební daň by znevýhodnila tuzemské vinaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce května, kdy chce ministr financí Zbyněk Stanjura rozhodnout o spotřební dani z tichého vína, nezbývá moc času. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) debatu o dani odmítá. Další koaliční strany jsou ale pro.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný debatuje s vinaři a zástupci regionu

Článek

Ministr v úterý na setkání s vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku ovšem řekl, že Stanjura musí počítat s tím, že plán odmítají i někteří koaliční poslanci a senátoři. Připomněl, že poradní komise, která záměr řešila, nenašla shodu. Taky proto, že vinařské země Evropy takovou daň nemají a její zavedení u nás by vneslo do prostředí evropského trhu výjimku, dopadající především na domácí vinaře.

Nejde o peníze, z daně je politikum

„Když se záměr vloni objevil, neprošel. Ukázalo se, jak nedokonale byl připravený. Jestli jsou stejně nedokonalá další opatření Národní ekonomické rady vlády, tak už mě nepřekvapí nic,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Martina Chlada 96 procent vinařů daň jednoznačně odmítá. Pozastavují se nad sazbou spotřební daně. U alkoholu je podle Chlada litr rumu zatížený daní 129 korun, litr vína chce ministerstvo financí zatížit daní 23,40 korun, ale u piva je daň jen 3,2 koruny. Vyšší obsah alkoholu znamená vyšší daň.

Výborný chce odškodnit i nepojištěné vinaře

Ekonomika

Výborný uvedl, že resort financí dal čtyři návrhy daně, 23,40 koruny za litr a tři další, snížené o pětadvacet, padesát a pětasedmdesát procent. „Jsme v situaci, kdy nevíme, jaká daň bude, jde jen o to, nějakou zavést,“ říká Grolich.

537 milionů lidí v Evropě kupuje víno bez spotřební daně. Češi by byli výjimkou. „Tu daň by v konečném důsledku zaplatil spotřebitel. Jenže naše vína by nebyla konkurenceschopná,“ argumentuje Chlad. Docent Mendelovy univerzity Pavel Žufan řekl, že vloni tuzemská vína tvořila osmadvacet procent objemu prodaných, cenově to ale bylo přes padesát procent. Jejich zdanění by rozevřelo cenové nůžky a vytlačilo domácí produkci.

Spotřební daň by se platila i z vína dovezeného ze zahraničí, upozornila poslankyně STAN Hana Naiclerová. Čeští vinaři by tak nebyli v nevýhodě. Spotřební daň není v Evropě zavedena v zemích, které jsou považovány za vinařské, v dalších státech se ale platí.

Mráz a daň? Příliš mnoho na vinaře

Ministr Výborný zavedení daně odmítá. „Pokud bychom měli spotřební daň, budeme jedinou producentskou zemí v Evropě. To je argument, který je pro mne relevantní,“ řekl. Odmítnutí posílily následky mrazů. „Po dubnových mrazech, které způsobily škody i vinařům, debatu o dani považuji za hazard s celým sektorem,“ připomněl ministr.

Podle něj noci s teplotami až sedm stupňů pod nulou mají za následek, že úroda ovoce bude letos asi na dvaceti procentech průměru. „To byl extrém na úrovni přírodní katastrofy,“ řekl Výborný. Vinaři deklarují, že pomoc nežádají, chtějí se jen zbavit obav z daně. Ministr ale předpokládá, že vinařství v nejvíce zasažených regionech v Čechách budou pomoc potřebovat.

Lidovci opět torpédují spotřební daň na víno

Ekonomika

Výběr článků

Načítám