Hlavní obsah

Vstupné na eiffelovku zdraží před olympiádou o 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na stavební opravy nerostou jen v Česku. Dvaapůlkrát více než v předchozím období bude stát aktuální rekonstrukce Eiffelovy věže v Paříži. A tak provozovatelé v létě, když francouzská metropole hostí olympijské hry, zvýší vstupné na tuto vyhledávanou památku o dvacet procent.

Foto: Reuters

Kvůli stávce přišla podle provozovatelů Eiffelova věž o milion eur na vstupném

Článek

Vstupné na věž stojí nyní dospělého návštěvníka 29,40 eura (745 korun), když jede výtahem až na vrchol. Nově si tedy připlatí zhruba 150 korun. Pro ty, kdo částečně šlapou po schodech, je ovšem cena trochu nižší.

Podle Jeana-Françoise Martinse, šéfa správcovské společnosti SETE, by nebylo správné, aby nárůst cen oprav nesli na bedrech jen obyvatelé Paříže.

Firma, kterou většinově vlastní pařížská radnice, musí navíc řešit výpadky příjmů ze vstupného kvůli dvěma stávkám z poslední doby.

Zaměstnanci Eiffelovky stávkovali. Přesně v den stého výročí úmrtí jejího tvůrce

Evropa

Kvůli stávce zaměstnanců SETE v minulých dnech nemohlo na věž sto tisíc návštěvníků, což způsobilo ztrátu na neprodaných vstupenkách ve výši zhruba 25 milionů korun.

Podle Martinse jsou v rámci rekonstrukce Eiffelovy věže, postavené před 135 lety, naplánované na období mezi lety 2017 a 2030 investice za 380 milionů eur (9,64 miliardy korun). V minulém období to bylo dvaapůlkrát méně.

Martins odmítl, že by obnova věže postupovala příliš pomalu. Odboráři v průběhu stávky mluvili o korozi, která se projevuje na mnoha místech věže, a o znepokojujícím chátrání památky.

Věž podle nich nedostala nový nátěr posledních 14 let, ačkoliv dříve bývala natřena jednou za sedm let.

Eiffelova věž je obvykle otevřena návštěvníkům 365 dnů v roce. I loni však byla deset dní uzavřena během protestů proti důchodové reformě. I přesto se počet návštěvníků vyšplhal na 6,3 milionu lidí, což bylo více než před pandemií.

Špička věže s kohoutem je už vidět. Začala demontáž lešení kolem katedrály Notre-Dame

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám