Hlavní obsah

Špička věže s kohoutem je už vidět. Začala demontáž lešení kolem katedrály Notre-Dame

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dělníci tento týden zahájili demontáž lešení kolem pařížské katedrály Notre-Dame, kterou před pěti lety zničil požár. Ikonická centrální věž svatostánku by měla být plně viditelná v době letních olympijských her. Ty se ve francouzské metropoli uskuteční na přelomu července a srpna, oficiální otevření chrámu se ale chystá až na 8. prosince.

Z katedrály Notre-Dame začali sundávat lešení.Video: AP

 
Článek

Obyvatelé a návštěvníci metropole nad Seinou mohou už nyní vidět špičku obnovené sanktusové věže s křížem a kohoutem. Její originál navrhl v 19. století architekt Eugène Viollet-Le-Duc, plameny věž ale v dubnu 2019 zcela zničily.

„Demontáž lešení už začala a bude pokračovat i v následujících měsících. Věž by měla být viditelná na obloze nad Paříží v době olympiády,“ řekl podle listu Le Figaro úředník veřejné instituce, která má obnovu katedrály na starosti.

Konstrukce váží 600 tun

„Lešení o celkové váze 600 tun a složené ze 70 tisíc kovových částí bylo vysoké sto metrů a čítalo 48 pater,“ dodal zdroj s tím, že nová věž je identická s původní. Stejný je i použitý materiál, který schvalovala Národní komise pro kulturní dědictví a architekturu.

Rekonstrukce chrámu bude pokračovat během olympijských her, po nichž bude na přelomu srpna a září následovat ještě paralympiáda. V té době by už měl být umožněn přístup alespoň ke třem portálům katedrály a přilehlé hlavní ulici.

Světoznámou architektonickou a církevní památku Notre-Dame v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčinu požáru vyšetřovatelé stále zcela neobjasnili. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety.

Památku chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží navštěvovalo před požárem na 13 milionů lidí ročně.

Na věži katedrály Notre-Dame je zpět ikonický kohout

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám