Hlavní obsah

Zaměstnanci Eiffelovky stávkovali. Přesně v den stého výročí úmrtí jejího tvůrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejnavštěvovanějších památek světa, Eiffelova věž v Paříži, zůstala ve středu zavřená. Důvodem byla stávka zaměstnanců, která se uskutečnila přesně v den stého výročí úmrtí tvůrce ocelové dominanty francouzské metropole, francouzského konstruktéra a architekta Gustava Eiffela.

Foto: Profimedia.cz

Eiffelova věž v Paříži

Článek

Termín akce si odbory podle listu Le Parisien nevybraly náhodně. Pracovníci se odhodlali k jednodenní stávce, aby protestovali proti současnému vedení provozovatelské společnosti SETE.

Odborová centrála CGT, která k protestu vyzvala, odsoudila finanční plány provozovatele věže s tím, že jeho rozpočet je „podhodnocený“, pokud jde o výdaje na mzdy, a současně „nadhodnocený“, co se týče odhadovaných příjmů.

Odbory varovaly také před výrazným nárůstem objemu údržbářských a restaurátorských prací, který „neúnosně zatěžuje finanční bilanci“ SETE. Plán počítá s výdaji 352 milionů eur (8,7 mld. Kč), což proti roku 2019 představuje nárůst o 128 milionů eur (3,1 mld, Kč).

„Celý finanční model je příliš ambiciózní a neudržitelný,“ zdůraznila CGT s tím, že management SETE vede společnost „přímo do propasti“.

Protest by se neměl dotknout večerní světelné show u příležitosti stého výročí Eiffelova úmrtí. SETE počítala s jejím odvysíláním na sociálních sítích s tím, že půjde o „zcela nové a inovativní umělecké představení“.

Loni téměř šest milionů návštěvníků

V roce 2022 přivítala Eiffelova věž téměř 5,9 milionu návštěvníků, což je rekord od roku 2019 a pandemie covidu-19.

Eiffelova věž, konstrukce z více než 18 tisíc kovových součástí, byla postavena v letech 1887 až 1889 v rekordně krátké době pro tehdejší světovou výstavu v Paříži.

Po skončení akce ji pořadatelé měli opět rozebrat, plány se ale nakonec změnily. Zřejmě i proto, že Eiffelovka byla v té době nejvyšším stavebním dílem na světě, přičemž rekord si udržela další čtyři desetiletí.

Eiffelova věž je zrezivělá, tvrdí uniklé zprávy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám