Hlavní obsah

Cestovatelský semafor: Německo mezi červenými zeměmi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do červené kategorie rizikových zemí v souvislosti s pandemií covidu-19 se na cestovatelském semaforu zařadí od pondělí Německo, portugalská Madeira a španělské Baleárské ostrovy. Oznámilo to v pátek ministerstvo zdravotnictví. Pro lidi, kteří nejsou očkovaní nebo v nedávné době neprodělali nemoc, to znamená složitější proceduru při příjezdu do České republiky.

Článek

„V červené kategorii bude nově Německo, portugalská Madeira a španělské Baleárské ostrovy. Do oranžové kategorie se od pondělí zařadí San Marino,” oznámil resort v pátek v rámci tradiční aktualizace.

Mezi země s nízkým rizikem (zelená kategorie) budou patřit Albánie, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan.

Mezi státy se středním rizikem budou Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Itálie, Finsko, Malta, Norsko, Nizozemsko, San Marino a Slovinsko.

Z obou těchto kategorií je po návratu nutné vyplnit příjezdový formulář.

Červenými zeměmi s vysokým rizikem nákazy budou Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Řecko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Kanárských a Baleárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů a Madeiry.

Mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní státy. Ze zemí EU jde o Kypr.

Několik lidí v Česku už dostalo třetí dávku vakcíny

Domácí

„Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci,” připomnělo ministerstvo.

„V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace,” doplnilo ministerstvo.

Výše uvedená opatření neplatí pro osoby, které mají alespoň 14 dní po ukončeném očkování, případně v uplynulých 180 dnech prodělaly covid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám