Hlavní obsah

Volných brigád jsou stovky, platí se až 200 Kč za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka brigád je letos obzvlášť pestrá. Napříč profesemi stále není dost pracovníků. Spolehlivých pracantů, kteří se ukážou víckrát než třeba jen na první dvě šichty, je podle personalistů jako šafránu. Brigádníci si tak někdy mohou vydělat i více než na běžný zaměstnanecký poměr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prodávám ovoce na pražských trzích. Pracuji za stovku na hodinu. Bývají to dvanáctihodinové směny včetně sobot. K tomu jdu občas na výpomoc do skladu firmy zavážející restaurace a bary, kde platí dvě stovky čistého. Za měsíc si tak v létě můžu vydělat přes pětadvacet tisíc korun čistého,“ řekl Právu devatenáctiletý Martin Bílý z Prahy.

Brigádníky shánějí i zasilatelské firmy včetně České pošty

Bere tedy o zhruba čtyři tisíce víc než například pomocný skladník na Ústeckoorlicku ve firmě rozvážející díly.

„Mohla bych už pracovat, jsem vyučená kuchařka, ale po brigádách si vydělám víc. Navíc je to flexibilní a já ráda měním místa. Takže jsem celoroční brigádník – u pumpy, v obchodě, prostě kam mě to zavane,“ svěřila se dvaadvacetiletá Lucie Záhorská u zmrzlinového stánku na Kokořínsku.

Na dovolenou nemají, vzdát se jí nechtějí. Vydělají si na brigádě

Finance

Kde a jaké brigády se nabízejí a za kolik? Například na portálu Volnámísta.cz firmy v minulých týdnech nejvíc poptávaly brigádníky do ostrahy objektu, na úklid, do obchodu, do recepce a řidiče.

Nejvíce nabídek registruje v Praze, Jihomoravském a ve Středočeském kraji.

„Nabízená hodinová mzda se pohybuje v průměru mezi 140 až 154 korunami. Nejvíce poptávané pozice zároveň patří většinou k hůře ohodnoceným,“ dodal pro Právo analytik serveru Seznam.cz Pavel Chmelík.

I na Volnámísta.cz se teď opět objevily sezonní nabídky. Zájemci tak pořád ještě mohou strávit léto prací v pozici plavčíka, ošetřovatele koní nebo coby pomocník na stavbě různých terénních stezek čili trailů.

Pultový prodej i noční sklad

Například na portálu Jobs.cz se aktuálně nabízí přes tisíc brigád po celé republice. Třeba Kaufland v Přerově hledá na brigádu ženu za pult.

„Tvoje království bude za pultem v úseku lahůdek a uzenin. Odměna 165 korun za hodinu,“ láká obchod zájemkyně. Do pražských Hrdlořez či prodejny v Českých Budějovicích pak firma potřebuje brigádníka na noční doplňování zboží.

To obě prodejny Penny v Šumperku platí letním brigádníkům 160 korun za hodinu. Vzdělání neřeší, zato ovšem požadují spolehlivost a milé chování.

K největším zaměstnavatelům brigádníků patří fast foody. Jen McDonald’s má na webu Jobs.cz patnáct nabídek. Vedle toho stále shánějí lidi zasilatelské společnosti včetně České pošty poptávající brigádníky na bezmála čtyři desítky pozic.

Vstupní lékařské prohlídky mají u vybraných profesí skončit

Domácí

Ovšem práce u fritéz a hamburgerů bývá méně placená. Například McDonald’s v Táboře brigádníkům platí od 108 korun hrubého za hodinu. K tomu však poskytuje jídlo a pití za polovic, přičemž podmínkou je odpracování alespoň dvou víkendů v měsíci.

Brigádníka na pracoviště v Dačicích potřebuje rovněž prodejce elektroniky Datart. „Vzdělání není podstatné,“ konstatuje firma. Nabízí 120 korun za hodinu za pomoc ve skladu, při prodeji i úklidu.

Tříděním PET lahví a papíru v Hustopečích ve společnosti Well Pack si lze vydělat 130 Kč za hodinu „na ruku“. Vyplácí se po každé směně.

Výhodu mají středoškoláci odborných škol, kteří si mohou vybírat už také brigády ve své profesi.

Práce v cizině

Například na stránkách pražské strojní průmyslovky v Betlémské ulici nabízí tuto možnost budoucím mechanikům státní podnik LOM Praha, pod něhož spadá letecké výcvikové středisko pro armádu.

O brigády ve své branži nemají nouzi ani studenti informačních technologií.

Další možností jsou brigády v cizině, kde si lze vydělat násobky toho, co v Česku. Obzvlášť je to patrné v ošetřovatelství a sociální péči o druhé.

„Začínala jsem tak před osmi lety. Nebylo ani potřeba mít vzdělání. Přidělili mi asistenta, navštěvovala jsem kurzy,“ říká třicetiletá asistentka mentálně postižených Martina Pěkná, která vyrůstala nedaleko Poličky a už se na trvalo usadila v Anglii, kde pracuje v menším domově pro mentálně hendikepované.

Většinou až od 15 let

Brigádu lze oficiálně vykonávat od 15 let. Je potřeba mít dokončenou základní školu.
Souhlas rodičů už poté není zapotřebí.
Závislá práce dětí mladších než 15 let nebo nezletilých, kteří neukončili povinnou školní docházku, je možná, jen pokud se jedná o uměleckou, kulturní, reklamní či sportovní činnost.
Mladiství nesmějí až na zákonné výjimky vykonávat práci v noci, přesčas. Smějí vykonávat jen práce, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému vývoji.
Mladistvý zaměstnanec nesmí pracovat více než osm hodin denně a zároveň 40 hodin týdně, a to ani pokud má více prací najednou.

Dohodáři na pojistném nově zaplatí i tisíce měsíčně

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám