Hlavní obsah

Na dovolenou nemají, vzdát se jí nechtějí. Vydělají si na brigádě

Ekonomická krize doprovázená vysokou inflací poznamenala rodinný rozpočet téměř každé české domácnosti. Lidem chybí peníze v mnoha oblastech, mohou si tak dovolit méně než před krizí. Více než polovině Čechů nezbývá dostatek financí na dovolenou, ovšem třetina se jí vzdát nemíní, někteří jsou ochotni si na ni vydělat i na brigádě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Již delší dobu se musí Češi vypořádávat s dražšími energiemi, vysokými cenami potravin, stejně tak s rostoucími náklady v dalších oblastech.

Z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Tymbe vyplynulo, že lidem nejčastěji chybí v měsíčním rozpočtu tři až osm tisíc korun, aby se mohli vrátit na svůj životní standard z doby před krizí. Zmínila to více než třetina oslovených. Jen o něco více než čtvrtina lidí uvedla, že se jich krize vlastně netýká a mohou si tak dovolit žít stejně jako před jejím začátkem. Další čtvrtina pak každý měsíc postrádá v rozpočtu maximálně tři tisíce korun.

Foto: Novinky

Kolik Čechům měsíčně chybí v rozpočtu

„Krize se víceméně dotýká nás všech, z průzkumu ovšem vidíme, že nejvíce dopadla na lidi kolem 30 let, tedy především rodiny s malými dětmi,“ doplnil Michal Harásek ze společnosti Tymbe.

Z pohledu regionů registrují nejmenší výkyvy ve svých financích Pražané, třetina z nich v průzkumu zmínila, že jí peníze v měsíčním rozpočtu nechybí. Na druhou stranu jen necelá pětina lidí žijících na Moravě je spokojena se svou finanční situací. Nedostatek peněz pociťují častěji ženy, čtyřem pětinám z nich krize přitížila.

Na dovolenou díky brigádě i úsporám

Každý druhý Čech (52 procent) v průzkumu zmínil, že mu nezbývají peníze hlavně na dovolenou a cestování.

I přesto, že peníze na cestování nemají, odpustit si dovolenou nehodlají, což uvedl každý třetí, a hledají řešení. Plánují ušetřit na jiných výdajích (31 procent), ale také si na ni chtějí přivydělat na brigádách (30 procent). Na přivýdělek spoléhají spíše ženy než muži (32 procent vs. 25 procent), muži naopak budou častěji sahat do úspor (26 procent vs. 19 procent).

Co také ukázal průzkum
Pětině Čechů nezbývají peníze ani na základní potřeby.
Zatímco na zábavě nechce šetřit 45 procent mladých ve věku do 26 let, 75 procent lidí nad 54 let by bylo ochotno si ji odepřít.
Změnu finanční situace k horšímu pocítilo 80 procent žen.
Necelá třetina Čechů plánuje situaci řešit přivýdělkem na brigádě, čtvrtinu z nich tvoří lidé starší 45 let.
Zdroj: Ipsos a Tymbe

Více než dvě pětiny (44 procent) oslovených pak musí kvůli zdražování oželet kulturu, v některých případech i kroužky pro děti. Pětina respondentů dokonce uvedla, že jim příjmy nestačí ani na základní potřeby, jako je jídlo, nájem nebo energie.

Zájezdy jsou letos dražší. Zlevní dovolenou silná koruna?

Zdražení se dotklo i zájezdů, což ukazují i katalogy cestovních kanceláří. Významnou část zdražení představuje především cena letecké dopravy, turisté si připlatí i za hotely. To vše se promítá do finálních cen zájezdů, které cestovky prodávají na letošní léto. Nejčastěji se zdražení pohybuje mezi pěti a deseti procenty, ukázala analýza investiční platformy Portu, která čerpala z aktuálních cen zájezdů.

O kolik zdražily zájezdy do oblíbených destinací
DestinaceMeziroční nárůst ceny
Turecko8 %
Tunisko3 %
Řecko6 %
Španělsko5 %
Egypt9 %
Bulharsko5 %
Chorvatsko14 %
Zdroj: Portu, CK Fischer a Exim Tours

Pozitivní vliv na útraty v zahraničí však může letos mít silná koruna, která je vůči euru nejsilnější za posledních téměř 15 let, vůči dolaru pak za poslední více než rok.

Anketa

Pojedete letos na dovolenou?
Ano, bez problémů
47,9 %
Ano, ale musím si obstarat více peněz
10 %
Ne
42,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7785 čtenářů.

Koruna může ještě sílit

Ekonomika

Koruna je nejsilnější k euru za téměř 15 let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám