Hlavní obsah

Volkswagen zruší až 7000 pracovních míst, zaměstnance nahradí roboti

Novinky, bož

Německý automobilový koncern Volkswagen předpokládá, že do roku 2023 zruší 5000 až 7000 pracovních míst u své stejnojmenné hlavní značky. Pracovní místa chce společnost ušetřit automatizací rutinních prací. Část pracovních míst zruší tím, že nebude hledat náhradu za zaměstnance odcházející do důchodu. Ve středu o tom informoval server týdeníku Die Zeit.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Loga Volkswagenu u autosalonu v New Yorku

Článek

Volkswagen předpokládá, že škrty v pracovních místech mu ušetří ročně až 5,9 miliardy eur (151,5 miliardy korun).

Na druhé straně automobilka předpokládá, že současně díky digitalizaci a v oblasti elektromobility vzniknou nové dva tisíce míst. Výdaje Volkswagenu na tuto oblast by do roku 2023 podle očekávání automobilky měly stoupnout na 19 miliard eur, což je o osm miliard více, než se původně předpokládalo.

Koncern Volkswagen v úterý oznámil, že stejnojmenná značka dosáhla provozního zisku 3,3 miliardy eur. Zisk Škody Auto, jež rovněž patří ke skupině Volkswagen, klesl na 1,4 miliardy eur (36 miliard korun).

Reklama

Související články

Prodej aut klesl o 12 procent

Prodej nových osobních aut klesl za leden a únor meziročně o 12,2 procenta na 38 125 vozů. První Škoda zvýšila podíl na celkových prodejích na 35 procent,...

Výběr článků

Načítám