Hlavní obsah

Volkswagen vyrábí motory v nové továrně v Rusku, dodávat bude i pro škodovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaluga (Rusko)

Německý automobilový koncern Volkswagen v pátek zahájil výrobu motorů v nové továrně v Rusku. Firma tak upevňuje svou pozici na ruském trhu, který podle ní navzdory současnému útlumu nabízí dlouhodobý potenciál, napsala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nová továrna pro výrobu motorů stojí vedle závodu pro montáž automobilů v ruském městě Kaluga, zhruba 150 kilometrů jižně od Moskvy. Továrna má kapacitu 150 000 motorů ročně. Bude dodávat motory do automobilů Volkswagen Polo a Škoda Rapid, později také do vozů Volkswagen Jetta, Škoda Octavia a Škoda Yeti.

"Děláme vše, co je v našich silách, abychom v dlouhodobém horizontu posílili svou pozici na (ruském) trhu," uvedl člen představenstva Volkswagenu Thomas Schmall. Firma v roce 2012 oznámila, že do ruské továrny na výrobu motorů investuje zhruba čtvrt miliardy eur (téměř sedm miliard korun).

Ruský trh s auty na kolenou 

Ruský automobilový trh se loni po letech silného růstu zhroutil pod tlakem sestupu ekonomiky do recese v důsledku propadu cen ropy a západních sankcí. Ruské podnikatelské sdružení AEB odhadlo, že letos se prodej aut v Rusku sníží o 36 procent po loňském desetiprocentním poklesu.

Prodej automobilů v Rusku je nyní zhruba poloviční ve srovnání s roky 2012 a 2013. Tehdy Rusko v některých měsících vystřídalo Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě, zatímco nyní mu patří až pátá příčka, napsala agentura Reuters.

Prodej automobilů značky VW se v prvních sedmi měsících letošního roku v Rusku meziročně propadl o 44 procent. Volkswagen však tvrdí, že jeho investiční plány v Rusku zůstávají beze změny díky dlouhodobým vyhlídkám místního trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám