Hlavní obsah

Volkswagen nemusí odškodňovat české klienty, znovu rozhodl soud

Novinky, bož

Německý automobilový koncern Volkswagen nemusí kvůli emisní aféře českým zákazníkům zastupovaným společností DieselGate platit odškodnění. Vyplynulo to z úterního rozsudku Městského soudu v Praze, který dal za pravdu odvolání Volkswagenu proti březnovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8. Ten přitom počítal s odškodněním. Případ se opět vrací na začátek.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Logo Volkswagenu v Berlíně.

Článek

„Soud prvního stupně nezaujal přesvědčivé stanovisko k hodnocení otázek splnění podmínek, zejména své příslušnosti, a otázku mezinárodní pravomoci českých soudů,“ uvedl při úterním jednání soudce Jan Klášterka.

Tento případ se týká zákazníků zastupovaných společností DieselGate.

Odškodné zatím nedostanou ani klienti zastupovaní SafeDieselem

Podobným způsobem soud v říjnu rozhodl v případu klientů Volkswagenu zastupovaných sdružením Safe Diesel. Ti přitom podle březnového rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8 měli dostat odškodnění v součtu přesahující půl miliardy korun.

V tomto případě bylo jedním z problémů rozhodnutí obvodního soudu, že jeho výzva, aby se Volkswagen obhájil, byla psána česky. Evropská pravidla však říkají, že má být psána v jazyce obžalovaného, což je v tomto případě němčina.

Volkswagen zatím Čechy odškodňovat nebude, rozhodl soud

Ekonomika

Obvodní soud přitom rozhodl ve prospěch žalobce automaticky právě na základě toho, že Volkswagen na původní výzvu nereagoval.

Odškodnit chtějí stovky tisíc lidí

Odškodnění se domáhají stovky tisíc vlastníků dotčených vozidel v celé Evropě. V USA vyplatil Volkswagen majitelům odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů (111 až 218 tisíc korun).

Nabídl jim rovněž opravu či zpětný odkup jejich vozu. V Německu koncern VW akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur.

Emisní aféra trvá téměř čtyři roky

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Soud smetl další žalobu v kauze Dieselgate. Odškodnění chtěla Česká pošta

Ekonomika

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody automobilka přiznala vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a má zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun). [celá zpráva]

Součástí koncernu Volkswagen je i česká automobilka Škoda Auto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám