Hlavní obsah

Vlna stávek ochromila evropské továrny Airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Tisíce zaměstnanců společnosti Airbus v továrnách firmy po celé Evropě v pátek zahájily stávku. Protestují proti restrukturalizačnímu programu Airbusu, který chce kvůli svým finančním problémům prodat nebo zavřít šest továren a propustit přibližně 10 tisíc lidí.

Článek

Pracovat dnes odmítli zaměstnanci Airbusu ve Velké Británii, Německu, Francii a Španělsku. "Jde o pečlivě koordinovanou akci," uvedla stanice BBC.

Airbus se zmítá ve finančních problémech, které ještě více prohloubil odkládaný projekt obřího letounu A380. Kvůli tomu Airbus v budoucnu přijde o zisky v objemu přes pět miliard eur. Podnik se chce také plně soustředit na výrobu nového modelu A350, který by měl konkurovat americkému letounu Boeing 787 Dreamliner.

Odbory varují: Přitvrdíme

Zaměstnancům se nelíbí, že Airbus chce šetřit zaváděním tzv. outsourcingu, při němž firmy převádějí výrobu na externí podniky, které jsou schopny ji zajistit levněji. "Cílem managementu je následovat příklad Boeingu a využít outsourcingu v co největší možné míře. My říkáme ´ne´ a zase ´ne´. Pokud nás neposlechnou, přistoupíme k tvrdším opatřením," varoval v pátek předák odborářů ve francouzském Toulouse Jean-François Knepper.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám