Hlavní obsah

Vláda zastavila privatizaci dolů

Právo, Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu zastavila těsně před koncem privatizaci Severočeských dolů (SD) i Sokolovské uhelné. Důvodem je podle neoficiálních informací nízká cena, kterou investoři za doly nabídli. Podle informací Práva nabídky nedosáhly ani spodní hranice odhadní ceny, kterou si nechala zpracovat vláda.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

Ministři financí a průmyslu dostali za úkol do 31. prosince 2004 připravit plán dalšího postupu. Zastaven byl rovněž prodej Sokolovské uhelné (SU).

Z dnešního rozhodnutí vlády, která na konci ledna jako jedno z možných připustil i ministr průmyslu Milan Urban, vyplývá, že v případě prodeje SU mají následovat exkluzivní jednání s jediným uchazečem, manažerskou společností Sokolovská těžební. S ní chce vláda znovu jednat o výši nabídnuté ceny. Jednání včetně potřebných smluv by měla být ukončena do 15. dubna 2004.

Sokolovská těžební nabízí za Sokolovskou uhelnou 2,1 miliardy korun. K nabídnuté ceně však Urban před časem řekl, že jsou v rozporu se spodní hranicí tržního odhadu a měly by být vyšší. Podle odhadů vlády by prodej SU měl minimálně vynést 2,5 miliardy korun, maximální hranice by se pak mohla blížit k 5,5 miliardy.

Za podíl v SD až 10,7 miliard

Podle ocenění, které si stát nechal vypracovat před několika týdny, by kabinet mohl za státní podíl v SD požadovat od 7,5 do 10,7 mld. Kč, což má představovat tržní cenu. Odhad však prý nebere v potaz podmínky, které vláda pro budoucího majitele dolů stanovila a které hodnotu akcií snižují.

Před téměř dvěma měsíci privatizační komise vládě za vítěze tendru doporučila skupinu J, která za doly nabídla 6,8 mld. Kč. Z obdobně oceněných podnikatelských záměrů měla nejvýše ohodnotit záměr Penty, která postupně nabídku zvýšila na 7,5 miliardy. Dalším uchazečem o SD je skupina Appian Group.

Privatizaci kritizovaly odbory i opozice

Privatizační projekt vlády na prodej státních podílů v SD a SU byl od počátku terčem kritiky opozice a odborů, které považují privatizaci za neprůhlednou. Opoziční poslanci se na mimořádné schůzi Sněmovny na počátku prosince loňského roku snažili prosadit návrh na zrušení výběrového řízení na nákup státních podílů. Na více než čtyřhodinovém jednání se jí však návrh nakonec prosadit nepodařilo.

Rozhodnutí o zastavení privatizace uvítali především horničtí odboráři. "V pátek se sejde náš krizový štáb, jestliže vláda informaci o zastavení privatizace potvrdí, pohotovost odvoláme," řekl v reakci šéf severočeských hornických odborů Miroslav Tlapák. Rozhodnutím vlády byl překvapen. "Pan premiér Vladimír Špidla nám minulý týden řekl, že vláda bude vycházet z doporučení mezirezortní komise, která jako nejvhodnějšího kupce pro doly označila společnost J," podivil se Tlapák.

Až vláda znovu otevře prodej dolů, budou odbory trvat na tom, aby se novým vlastníkem stala elektrárenská společnost ČEZ, která je největším odběratelem hnědého uhlí. Odboráři budou prosazovat i záruky, které by měl budoucí vlastník splnit, jako je podpora zaměstnanosti a zabezpečení růstu mezd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám