Hlavní obsah

Vláda termín zavedení eura nestanovila, k debatě se vrátí za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu podle očekávání nestanovila termín vstupu Česka do eurozóny ani do mechanismu směnných kurzů ERM II, který členství předchází. Vyzvala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) a Legislativní radu vlády, aby do konce října vyhodnotily hospodářské a právní dopady zapojení do ERM II a zavedení eura. K hodnocení připravenosti země na společnou evropskou měnu se kabinet vrátí v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy už bude jasné, zda Česko letos splní kritéria pro zavedení eura. Po jednání kabinetu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

NERV má za úkol vypracovat analýzu kladů a záporů, které by vstup do mechanismu směnných kurzů či zavedení eura přinesly Česku. Legislativní rada potom dostala za úkol analyzovat, zda bude nutné kvůli členství v ERM II či eurozóně měnit ústavu a nakolik bude třeba měnit jiné zákony.

Obě analýzy by vláda měla dostat do konce října a podle Stanjury potom může kabinet vést neformální debaty o dalších krocích k euru. Formální debata ale bude možná až po zhodnocení ekonomických výsledků země za letošní rok.

Stanjura upozornil, že loni Česko nesplnilo kritérium cenové stability a kritérium deficitu veřejných financí, která jsou nutná pro zavedení eura. V příštím roce splnění fiskálního kritéria očekává, naopak splnění inflačního kritéria považuje za nepravděpodobné, a to i přes očekávané výrazné snížení roční inflace z loňských 10,7 procenta.

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky

Ekonomika

Pro vstup do eurozóny je nutné splnit takzvaná maastrichtská kritéria. Inflace musí být nanejvýš o 1,5 procentního bodu nad průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Dlouhodobá úroková míra nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací.

Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Posledním kritériem je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v ERM II.

Ve vládní koalici letos vypukl spor o euro, když část stran požadovala, aby kabinet přinejmenším stanovil termín vstupu do ERM II. Ke vstupu do eurozóny se Česko zavázalo při přistoupení k EU v roce 2004. Z deseti zemí, které tehdy do Unie vstoupily, zatím společnou měnu kromě Česka nezavedly Polsko a Maďarsko.

Se členstvím v eurozóně souvisí i zapojení země do bankovní unie, která řeší společný evropský dohled nad bankovním systémem. Do bankovní unie se mohou zapojit i země mimo eurozónu. Vláda ve středu vzala na vědomí materiál ministerstva financí, který doporučuje do bankovní unie zatím nevstupovat a situaci znovu vyhodnotit v horizontu tří let.

Tak jinak. Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám