Hlavní obsah

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) zhoršila výhled vývoje tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) letos vzroste o 0,6 procenta, zatímco listopadová prognóza ČNB čekala růst 1,2 procenta. Odhad letošní inflace ČNB ponechala na 2,6 procenta. Novou makroekonomickou prognózu ve čtvrtek novinářům představil guvernér ČNB Aleš Michl.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká národní banka

Článek

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni HDP klesl o 0,4 procenta. Prognóza ČNB předpokládá letos jen slabé hospodářské oživení.

Rychlejší růst by měl čekat ekonomiku až v příštím roce. I tam ale centrální banka zhoršila výhled, když nyní předpokládá růst HDP o 2,4 procenta, zatímco v listopadu čekala 2,8 procenta.

Inflační tlaky v ekonomice odeznívají, letošní průměrná inflace by se měla snížit na 2,6 procenta z loňských 10,7 procenta. Na příští rok ČNB mírně zlepšila svůj listopadový odhad, když za celý rok očekává růst spotřebitelských cen na svém dvouprocentním cíli, v listopadu předpokládala inflaci 2,1 procenta.

ČNB zrychlila a základní úrokovou sazbu snížila na 6,25 procenta

Ekonomika

Odhad letošního růstu ekonomiky oproti listopadové predikci zhoršilo také ministerstvo financí (MF). Zatímco na podzim ministerstvo počítalo s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 1,9 procenta, tak v lednu odhad zhoršilo na 1,2 procenta. Stále však jde o poznání pozitivnější výhled.

V případě inflace MF svůj listopadový odhad vylepšilo o 0,2 procentního bodu. Za celý rok by tak měla dosáhnout 3,1 procenta, což je o 0,5 procentního bodu více, než očekává ČNB.

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám