Hlavní obsah

Jedna sekera za druhou. Babišova vláda pojede na dluh i další tři roky

– Praha • Aktualizováno

Kabinet v pondělí schválil parametry státního rozpočtu na příští rok a střednědobý výhled na hospodaření státu na další tři roky. Růst mají důchody i platy učitelů. Vláda počítá se schodkem 40 miliard. Se stejným deficitem chce hospodařit i v letech 2021 a 2022.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) přicházejí na jednání vlády 24. června 2019 v Praze.

Článek

„Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu. Vycházíme z predikce, kterou představilo ministerstvo financí v dubnu a na základě které jsme odhadly příjmy. I přes navrhovaný schodek očekávám další pokles státního dluhu,” uvedla na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Prioritou rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského příspěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížením počtu míst u ministerstev o deset procent.

Vláda musí návrh státního rozpočtu poslat do Sněmovny do konce září. Komunisté, kteří tolerují menšinovou vládní koalici ANO a ČSSD, trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na 30 miliard korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo financí na 1,558 bilionu korun a v porovnání se schváleným rozpočtem 2019 dochází k nárůstu o 92,8 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu by měly být 1,598 bilionu korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Ty by příští rok měly činit 108,7 miliardy korun.

Cesta do zaostalosti, kritizuje Kalousek

Schválené parametry kritizuje opozice. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se jedná o typicky socialistický přerozdělovací rozpočet.

„Nadále klesá podíl investic do budoucna, což je cesta do zaostalosti. Přestože máme k rozpočtu tisíce výhrad, jsme připraveni jednat o jeho podpoře, pokud podíl investic bude alespoň 10 procent,” uvedl Kalousek.

Kritický byl i poslanec ODS Jan Skopeček. „Je ostudné, že se s touto vládou stal rozpočet pouze politickým nástrojem ke kupování si přízně veřejnosti, aniž by respektoval základní ekonomické zákonitosti, které velí v době růstu hospodařit s přebytkovým nebo vyrovnaným rozpočtem,” napsal Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám