Hlavní obsah

Vláda nesouhlasí se zavřením hypermarketů o víkendech

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kabinet v úterý odmítl poslanecký návrh zákona, který má hypermarketům zakázat prodej v noci a o víkendech. Omezil by i supermarkety. Návrh, který vypracovali poslanci KSČM a ČSSD, i přesto nastoupí běžnou cestu schvalovacím procesem v parlamentu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Omezení prodejní doby by postihlo nejvíc hypermarkety a supermarkety.

Článek

Autoři návrhu tvrdí, že chtějí pomoci malým obchodům. Na ně, stejně jako na čerpací stanice, obchody v nemocnicích či na nádraží, by se zákaz nevztahoval.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, tedy supermarkety, by podle levicových poslanců mohly mít otevřeno denně jen od 06:00 do 22:00. O státních svátcích by ale musely zůstat zavřené. Výjimkou by byl Štědrý den, kdy by mohlo být otevřeno do 14:00.

Nejvíce by zákaz postihl řetězce hypermarketů, které by musely zůstat zavřené celou noc a o víkendech.

Češi jsou podle výzkumu proti

Spokojenost lidí s otevírací dobou zkoumaly společnosti Incoma Research a GfK Praha. Právu to oznámil Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Omezení prodejní doby by nejvíce postihlo hypermarkety.

Prodejní doba je jedním z faktorů spokojenosti zákazníků. "Lidé hodnotící současný stav jako výhodný drtivě převažují nad těmi, kteří jej považují za nevýhodný, a to v poměru 14:1. Vyšší procento osob, kterým je úprava prodejní doby lhostejná, pramení z toho, že byla dotazována celá populace, tedy nejen osoby zařizující pro domácnost nákupy. Vyhraněný postoj k prodejní době mají zejména lidé nakupující často," uvádí se ve výzkumu.

.: ANKETA
Souhlasíte s omezením otevírací doby v obchodech v noci a o víkendech?
Hlasujte v anketě na konci článku

Podle SOCR by jedním z dopadů plánovaných úprav prodejní doby na české hospodářství mohlo být to, že by o práci mohlo přijít až patnáct tisíc lidí, což by znamenalo zvýšení vyplácených dávek podpory v nezaměstnanosti, pokles odvodů do systému sociálního a zdravotního pojištění a snížený výběr daní. "U zaměstnanců, kteří by zůstali v pracovním poměru, očekáváme snížení objemu vyplácených mezd proti současnému stavu od 1,5 až do 5 procent," varuje SOCR. 

Odbory nesouhlasí

Argumentaci spojenou s nárůstem nezaměstnanosti ostře odmítá šéf Odborového svazu obchodu Alexandr Leiner. "Jak může jedenáct svátečních dnů rozložených v kalendářním roce zvýšit nezaměstnanost? To by se muselo propouštět jen na ten jeden jediný den," řekl nedávno Právu Leiner. 

Podle něj by zvýšení nezaměstnanosti hrozilo pouze v případě, že se zakáže prodej i o víkendech. "Jsme zásadně proti zavření obchodů o víkendech, protože zaměstnavatelé by měli automaticky argument, že musí propouštět. Třiapadesát dnů, to už by byl vážný zásah. My ale požadujeme stále to samé - zrušit v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních nonstop prodej a sváteční prodej. Menší obchody by ale mohly mít otevřeno ve svátek i v noci. Koneckonců tak, jak to funguje i v zahraničí," uvedl Leiner.

Obchodníci se bojí také propadu tržeb

Provozovatelé obchodních řetězců ale ujišťují, že by propouštět museli. "Stav našich zaměstnanců by musel klesnout o pět až sedm procent," řekl Právu Veselin Barliev, mluvčí řetězce Tesco, který v Česku zaměstnává osm tisíc lidí a ve svých vybraných prodejnách má otevřeno čtyřiadvacet hodin denně. SOCR se navíc obává, že v případě omezení prodejní doby klesnou maloobchodní tržby ročně o 25 miliard korun a s tím také výběr daně ze zisku a z přidané hodnoty.

"Snížený obrat maloobchodních společností se pak projeví i ve snížených tržbách a zaměstnanosti v navazujících odvětvích, jako jsou dodavatelé zboží i služeb obchodu, doprava, ostraha, logistika a další," uvádí se ve stanovisku SOCR.

Podle něj by se snížení tržeb a zaměstnanosti nejvíce projevilo v příhraničních oblastech, které jsou již nyní postiženy zvýšenou nezaměstnaností a disponují nízkou kupní silou obyvatelstva.

"Pokud návrh poslanců projde, přání a návyky kupujících zůstanou zcela stranou. Délka prodejní doby přece také patří ke službě zákazníkům. Umožňuje jim nejen potřebný komfort při nákupu a výběru zboží, znamená však také méně stresů z nakupování," tvrdí prezidentka SOCR Helena Pískovská.

Anketa

Souhlasíte s omezením otevírací doby v obchodech v noci a o víkendech?
Ano, zaměstnanci si mají o víkendu odpočinout
14,7 %
Ne, o víkendech většinou nakupuji
10,2 %
Ne, je to věc každé firmy, jak má otevřeno
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11904 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám