Hlavní obsah

Živnostníci mají platit paušálně 5740 měsíčně. Superdaň Schillerové jde na vládu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí navrhuje pro živnostníky s příjmy do milionu korun ročně jednotnou daň 5740 korun. Má nahradit dosavadní tři odvody – daň z příjmů a sociální a zdravotní odvody. Návrh má projednat vláda. Na Twitteru to oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Živnostníci a podnikatelé s příjmy do jednoho milionu si tak přilepší na důchod. A nejen to. Nemusíte již podávat daňové přiznání a ušetříte si papírování. Vše totiž vyřídíte na jediném formuláři. Také za vámi už nepřijde kontrola z finančního úřadu,” osvětlila Schillerová svoji vizi.

Paušální daň by podle Schillerové měla platit od ledna 2021.

„Trojí odvody (daň, sociální a zdravotní) odvedete nově jedinou platbou a máte hotovo. Měsíční platba pro příští rok činí 5740 korun,” dodala ministryně.

Malí živnostníci by mohli platit paušální daň 5500 korun měsíčně

Ekonomika

Součástí odvodu je daň z příjmu 100 korun a minimální sociální pojistné bude o 15 procent vyšší než doposud. Aktuálně je minimální záloha na zdravotní pojistné 2352 korun a minimální sociální odvod činí 2544 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám