Hlavní obsah

Virgin Australia v krizi odkoupí americký investor, propustí 3000 zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelé australské letecké společnosti Virgin Australia v pátek rozhodli o jejím prodeji americké investiční společnosti Bain Capital. Aerolinky se od dubna trápí s finančními problémy kvůli koronavirové pandemii. Transakcí s americkou společností si dopravce přišel na 2,5 miliardy amerických dolarů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Australský dopravce se potýkal s dluhy již před propuknutím pandemie koronaviru, která situaci mnohonásobně zhoršila. Již v dubnu aerolinky neúspěšně žádaly o státní úvěr. O prodeji americké Bain Capital informovala společnost již v červnu.

Virgin Australia uvedla, že prodejem bude nezajištěným věřitelům za jejich pohledávky vyplaceno 9 až 13 centů za dolar. Společnost Virgin dluží celkem přibližně sedm miliard australských dolarů.

Britské aerolinky Virgin Altantic v USA vyhlásily bankrot

Ekonomika

V důsledku prodeje však australský dopravce zruší 3000 pracovních míst a ukončí mnoho svých mezinárodních letů.

Generální ředitel Virgin Australia Group Paul Scurrah uvedl, že prodej posune leteckou společnost blíže k opuštění konkurzní ochrany a umožní jí soustředit se na budoucnost, v níž bude i nadále soutěžit se svým větším konkurentem, společností Qantas Airways.

„Tento výsledek poskytuje jistotu pro zaměstnance a zákazníky, návrat k věřitelům a příležitosti pro dodavatele a finančníky, aby pokračovali v obchodování,“ uvedl ve svém prohlášení společný dobrovolný správce Vaughan Strawbridge.

Zakladatel aerolinek značky Virgin Richard Branson si stále drží desetiprocentní podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám