Hlavní obsah

Většina krajů neví, za kolik nakoupí energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde, ale hlavně za kolik peněz nakoupí energie pro své organizace na příští rok, zatím neví většina krajů Česka.

Foto: Tomáš Nepožitek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podobně jako většina krajů nemáme ještě energie vysoutěžené. Situace na trzích je v současné době hodně složitá, přesto doufáme, že do září nakoupíme plyn i elektrické energie za únosnou cenu,“ sdělil Právu Martin Kuba (ODS), hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů.

Zastropování cen státem však není podle Kuby reálné. „Obávám se, že to nebude úplně možné. Myslím si, že tento krok by byl složitý a v současné době nemám potřebné podklady.“

Energie: Srovnání cen dodavatelů

Ekonomika

Nákup plynu a elektrické energie je zásadní pro fungování všech organizací zřizovaných Jihočeským krajem v příštím roce. Tedy záchrannou službu, střední školy, so­ciální zařízení nebo holding jihočeských nemocnic.

Středočeský kraj musí nakupovat elektrickou energii a plyn pro své školy, domovy seniorů, muzea a další organizace a v následujícím roce také pro nemocnice. Komodity pro rok 2023 zatím nakoupené nemá. „Středočeský kraj má již od roku 2011 zaveden systém centrálního nákupu energií. K aukci na nákup zemního plynu by mělo dojít v nadcházejícím období,“ uvedl mluvčí kraje David Šíma.

Středočeský kraj dříve nakupoval přes komoditní burzu v Kladně, pak přešel na burzu PXE (Power exchange central Europe). „Konkrétní termín aukce bude stanoven po dohodě se společností PXE, přes kterou nákup energií dochází. Aktuálně není možné predikovat finanční sumu, za kterou se případně nákup podaří uskutečnit,“ dodal Šíma. Kraj si však s ohledem na současnou situaci připravil o čtvrt miliardy korun víc.

Objemy, které potřebujeme, teď nikdo nenabízí z obavy, že nenaplní závazky smlouvy
Josef Suchánek, olomoucký hejtman

„Další posílení prostředků však nelze vyloučit. Podle údajů o předpokládaném růstu nákladů na energie v roce 2022 budou například školy a školská zařízení zřizovaná Středočeským krajem potřebovat o 215 milionů korun více než v roce 2021.

Vystrčil: Vyšší zálohy za energie musí lidé chvíli zvládnout sami

Domácí

V případě krajského úřadu se letos změnil systém vytápění budovy. Nyní se připravuje výměna osvětlení v kancelářích úřadu za úsporné, zateplení stropní konstrukce do půdních prostor nebo zavedení systému individuální regulace teplot jednotlivých místností. Tím chce kraj ušetřit 1,6 milionu korun ročně.

Cena vyšplhá k miliardě

Obdobně se zateplují fasády nebo vyměňují okna, instalují se fotovoltaické panely nebo se vyměňuje osvětlení v krajských školách, nemocnicích a dalších jeho organizacích. Diskutabilní je však otázka návratnosti takových investic. Projekty za necelou miliardu mají přinést úsporu kolem 50 milionů korun ročně.

Vysoutěžené energie na období od 1. ledna příštího roku nemá momentálně ani Olomouc­ký kraj. „Do konce roku jedeme ve standardním cenovém režimu, což pro nás představuje 140 milionů korun,“ řekl Právu Josef Suchánek (PirSTAN), olomoucký hejtman, s tím, že při současném cenovém „běsnění“ se jím uvedená suma vyšplhá někde k miliardě.

„Co se plynu týká, tak čekáme, co bude. Ani nesoutěžíme. Objemy, které potřebujeme, teď totiž nikdo nenabízí, a to z obavy, že nenaplní závazky z případné budoucí smlouvy. Situace je nekomfortní, ale v této chvíli se nebojím, že bychom plyn neměli nebo že by ceny byly tak vysoké, že bychom museli omezit veškeré investice,“ podotkl s tím, že hejtmanství plyn potřebuje na vytápění krajských budov a pro 145 krajských příspěvkových organizací.

Plyn v Evropě prudce zdražuje

Ekonomika

„Daňové výnosy jsou v souvislosti s tím, co se děje, už nyní vyšší a ještě porostou. Zároveň jsme si poprvé v historii kraje odložili z přebytku hospodaření za minulý rok 380 milionů, právě na energie. Snad to postačí na pokrytí vyšších cen,“ doufá Suchánek. Zároveň věří, že patřičné kroky udělá i vláda.

„To, co se děje na trhu s energiemi, ale třeba i s potravinami, je zcela mimo logické chápání a nemá opodstatnění. Obchodníci se doslova utrhli ze řetězu a zneužívají těžkých dob. Myslím, že vláda s tím pořád může něco udělat. Pokud by to neudělala a nestačilo by ani to, o čem jsem hovořil, teprve pak by nastal katastrofický scénář. Nyní ještě nehrozí,“ dodal.

Příprava na krizi

Ústecký kraj má dodávky plynu nasmlouvané na letošní i příští rok. Plyn kupuje pro budovu krajského úřadu i pro své příspěvkové organizace.

„V tuto chvíli chystáme nějaký scénář pro případ, že by vláda centrálně nařídila snížení spotřeby. Nabízí se snížení teploty ve všech budovách spravovaných krajem, případně zkrácení pracovní doby nebo poslání lidí na home office. Jsou to zatím jen takové myšlenky, přípravy na případnou krizovou situaci,“ řekla Právu mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Fraňková.

Navrhovaná vyhláška o snížení teplot čelí kritice

Domácí

Karlovarský kraj má zajištěné dodávky elektrické energie v rámci centrálního nákupu do konce roku. Rada kraje již rozhodla o realizaci nákupu elektrické energie na další dva roky prostřednictvím komoditní burzy PXE. „Aktuálně ale není známo, v jaké výši se náklady pro nákup energií budou pohybovat,“ uvedla mluvčí.

„Tento rok zatím počítáme s dofinancováním krajských příspěvkových organizací ve výši zhruba 37 milionů korun. Pro příští rok nám nyní vychází dofinancování ve výši zhruba 200 milionů, tam je započítáno také navýšení vstupů o deset procent kvůli inflaci,“ doplnila Pavlíková. Dodávky plynu má kraj vysoutěžené na letošní a příští rok. „Aktuálně je průměrná cena pro rok letošní rok 1399 korun bez DPH za MWh, započítána ale bez distribuce. Cena stanovená pro příští rok bude známa v prosinci letošního roku,“ uzavřela mluvčí Pavlíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám