Hlavní obsah

Navrhovaná vyhláška o snížení teplot čelí kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrhovaná vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), podle níž budou muset školy, nemocnice či domácnosti kvůli energetické krizi snížit oproti současnému stavu teplotu až o šest stupňů Celsia, budí rozpaky.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kritizují ji například provozovatelé domů pro seniory, protože navržené teploty jsou podle nich pro seniory příliš nízké. Kritiku vznášejí i zástupci majitelů domů. Ministerstvo se hájí, že vše konzultovalo se zdravotníky.

V návrhu vyhlášky je například snížení teploty v koupelnách v těchto zařízeních z 24 na 20 stupňů. Stejná teplota by měla být i na pokojích.

Snížit teplotu vody v bojleru? Hrozí legionella

Domácí

„Není přípustné, aby senioři trávili sto procent svého času v prostorách s 20 °C a méně. Je život ohrožující koupat křehké seniory v místnosti vytopené pouze na 20 °C, kdy dochází k rychlému prochladnutí,“ uvedla viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Daniela Lusková. Asociace sdružuje pobytová zařízení pro staré a handicapované lidi.

MPO na dotaz Práva ohledně toho, jak byly teploty v návrhu vyhlášky vypočteny, odpovědělo, že je třeba obrátit se na ministerstvo zdravotnictví.

„Změny vycházely z odborných vědeckých a zdravotnických publikací a právních předpisů již nyní platících například v Německu, Rakousku nebo ve Velké Británii,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na dotazy, proč je například nově doporučena teplota v tělocvičnách 17 místo původních 15 stupňů nebo jak bude vláda reagovat na připomínky asociací o tom, že teplota pro domovy důchodců je příliš nízká, odpověděl: „Jedná se o doporučení. Návrhy jsou nastaveny jako teploty minimální. Nadto návrhy na úpravy příslušných hygienických předpisů jsou nyní v dohodovacím řízení.“

Kdo bude kontrolovat?

V připomínkovém řízení, v němž bude návrh do 19. srpna, se už objevily první připomínky. Například Unie zaměstnavatelských svazů České republiky v nich v souladu s APSS uvádí, že zařízení sociálních služeb se starají převáženě o osoby s průměrným věkem 86 let s vysokým stupněm závislosti na péči druhé osoby. Požaduje, aby byl zachován současný stav.

Síkela: Stát by v nouzi omezil teplo pro domácnosti, aby udržel klíčový průmysl

Ekonomika

„Zařízení sociálních služeb vytápí pokoje v topném období tak, aby byl zajištěn tepelný komfort starých lidí, který v každém případě přesahuje 20 °C v pokojích a společných prostorách a 24 °C v koupelnách,“ uvádí připomínka.

V souvislosti s vyhláškou prohlásilo Občanské sdružení majitelů domů v ČR (OSMD), že není jasné, jak by majitelé měli teplotu ověřovat, navíc nájemci mají právo na nerušené užívání bytu.

MPO ale na Twitteru uvedlo, že vyhláška s novými kontrolami nepočítá. „MPO v tomto smyslu nezavádí nic nového nad rámec dosavadní praxe dané zákonem. Případné kontroly provádí Státní energetická inspekce, na kterou se podle stávajícího zákona mohou obrátit majitelé bytu s podnětem na nízkou nebo vysokou teplotu. V takovém případě se inspekce obrátí na vlastníka budovy, který je za správné nastavení zodpovědný,“ uvedlo MPO na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám