Hlavní obsah

Věřitelé rozhodli o konkurzu na ústeckou společnost RAF Stavby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelé ve čtvrtek na schůzi rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF Stavby, s. r. o. (dříve Raeder & Falge, s.r.o.). Přihlásili 416 pohledávek za 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celkové přihlášené pohledávky téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Úpadek firmy soud prohlásil na začátku loňského října. Schůze věřitelů se konala u soudu v Litoměřicích, protože ústecký krajský soud nedisponuje velkou jednací síní.

Na firmu, která například nedostavěla mosty v Karlovarském kraji, v Chebu a u Kfel, podali 1. srpna návrh na insolvenční řízení věřitelé. Věřitelů se přihlásilo 393, jsou mezi nimi různé firmy, s nimiž RAF Stavby uzavřely smlouvy na dodávku prací, či státní organizace jako ministerstvo financí či Česká správa sociálního zabezpečení.

Z prodeje zajištěného majetku musí být podle insolvenčního zákona jako první uspokojeny nároky na mzdy. Zajištěné pohledávky jsou ve výši zhruba 230 milionů korun, pohledávky nezajištěných věřitelů byly přihlášeny v souhrnné výši 559 milionů korun.

Vysoká škola z Kutné Hory je v konkurzu a bez akreditace

Domácí

Firma ukončila podle insolvenčního správce Jakuba Maška činnost v srpnu 2022. Společnost měla kolem 200 zaměstnanců, někteří dali výpověď už dříve, další skončili po prohlášení úpadku. Právní zástupce dlužníka Martin Michalica u soudu uvedl, že pohledávky ani neuznává, ani nepopírá, k vyjádření nemá dostatek podkladů. Návrh na reorganizaci dlužník nepodal.

Společnost RAF Stavby se sídlem v Ústí nad Labem se stala nástupcem společnosti Raeder & Falge. Novým majitelem je společnost Freight Logistic Group, a. s. Jejím jediným akcionářem je Pombal Group Ltd. se sídlem na Marshallových ostrovech. Majetek ze společnosti je podle informací, které už dříve zazněly u soudu, z velké části vyveden.

Insolvenční správce ve čtvrtek řekl, že na účtu dlužníka je aktuálně 1,2 milionu korun, z prostředků hradí náklady na správní řízení. V majetku dlužníka je několik nemovitostí jako například hotel Lev v Lovosicích a dále už jen většinou drobný majetek. Část z něj zůstala přímo na stavbách. Hodnota nemovitostí je podle znaleckého posudku 106 milionů korun.

Advokát Černý nemusí v insolvenci HMS hradit 180 milionů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám