Hlavní obsah

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny potravin, které už delší dobu trápí české domácnosti, od ledna ještě vzrostou. A to přesto, že DPH u nich klesne z patnácti na dvanáct procent. Důvodem bude růst cen energií, který pro některé podniky dosáhne až desítek procent. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Neříkám, že zdražení bude skokové, ale se snížením cen rozhodně počítat nemůžeme,“ prohlásila.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy ale růst bude velký. „Jakékoli zvýšení cen energie bude znamenat výrazné navýšení cen potravin. Už to slyšíme od řady dodavatelů,“ prohlásil Prouza.

Doplnil, že to nebude způsobeno pouze cenou energií, ale od ledna také například vzrostou daně z nemovitostí a zisku a vláda také rozhodla o změně pravidel o zaměstnávání na dohody.

Už je to do očí bijící. Drogerie i nábytek. V Česku je o dost dráž než u sousedů

Ekonomika

„To, co zatím slyšíme, je velmi výrazný nárůst cen zejména pro energeticky náročné firmy, což jsou právě provozy v zemědělství a potravinářství. Z prvních reakcí to navýšení bude o dost vyšší než ta tři procenta u DPH,“ dodal. Prouza také poznamenal, že potravinářské firmy další možný růst nákladů postaví do velké nevýhody proti zahraničí.

Podle Večeřové to vypadá, že pro firmy by silová část energie mohla od ledna mírně zlevnit, ale nárůst regulované části ceny tento pokles násobně převýší.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) naopak řekl, že důvod, proč by měly ceny potravin růst, nevidí. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.

Večeřová zkritizovala srovnávání cen potravin v Německu a Česku, které ve svém nedávném videu prezentoval premiér Petr Fiala (ODS). V Německu je na potraviny DPH sedm procent a Polsko až do konce letošního roku snížilo sazbu na nulu. „To vede dlouhodobě k nákupům Čechů v zahraničí,“ dodala.

Protože je u něj doma příliš draho, nakupuje šéf české vlády u nás, píše německý Bild

Evropa

Havlíček: Část lidí bude mít platby výrazně vyšší

Energetický regulační úřad nedávno oznámil, že pro domácnosti navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent a u plynu o 39 procent, ještě výraznější by mělo být zvýšení pro velké odběratele, a to až o 200 procent.

Premiér Fiala oznámil, že drtivé většině lidí přesto stoupnou ceny maximálně o jednotky procent, protože jim zlevňuje silová část ceny. Exministr průmyslu a obchodu a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček v neděli v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ale tvrdil, že to bude jinak.

Z podkladů od řady energetických společností podle něho prý vyplývá, že u čtyřiceti procent klientů porostou od ledna ceny elektřiny o nízké jednotky procent, u čtyřiceti pěti procent klientů o deset až dvacet procent a u patnácti procent, kterým končí fixace z roku 2021, vzrostou o více než sedmdesát procent. U firem podle jeho slov půjde cena nahoru dokonce až na dvojnásobek.

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil premiér Fiala

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám